Λέκκας για την τραγωδία στα Τέμπη: «Αν η σύγκρουση είχε γίνει στη σήραγγα θα είχαμε το φαινόμενο του ''φούρνου'' και της ''φυσαρμόνικας''»

Newsroom
Λέκκας για την τραγωδία στα Τέμπη: «Αν η σύγκρουση είχε γίνει στη σήραγγα θα είχαμε το φαινόμενο του ''φούρνου'' και της ''φυσαρμόνικας''»
Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και αναφέρθηκε στο φαινόμενο του «φούρνου» και της «φυσαρμόνικας».

Εικόνες αποκάλυψης εκτυλίχθηκαν στα Τέμπη μετά τη μοιραία σύγκρουση αμαξοστοιχιών που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Σε περίπτωση που η σύγκρουση γινόταν εντός της σήραγγας στα τούνελ των Τεμπών, οι συνέπειες θα ήταν τραγικότερες. «Θα είχαμε το φαινόμενο του φούρνου αν γινόταν η σύγκρουσή μέσα στη σήραγγα», είπε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ.

«Αν γινόταν η σύγκρουση μέσα στη σήραγγα, θα είχαμε την τέλεια παραμόρφωση όλων των βαγονιών. Η κινητική ενέργεια θα μετατρεπόταν σε παραμόρφωση των υλικών μέσα στα τρένα και δε θα υπήρχε η δυνατότητα εκτροχιασμού και εξοστρακισμού. Τα βαγόνια θα γίνονταν σαν φυσαρμόνικα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως στην περίπτωση της σύγκρουσης εντός των τούνελ, οι πιθανότητες για επιζώντες θα ήταν ελάχιστες. «Η φωτιά και οι καπνοί στη σήραγγα δε θα άφηναν κανένα περιθώριο για να επιζήσει κάποιος. Δε θα μπορούσαν να επιχειρήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, δε θα υπήρχε δυνατότητα διαφυγής από τους επιβάτες».

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, οι αμαξοστοιχίες κινούνταν με μεγάλες ταχύτητες, ενώ εξήρε τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων. «Είχαμε αφίξεις των συνεργείων διάσωσης μέσα σε 20 λεπτά. Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, έφτασε γρήγορα η περιφέρεια, η ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ. Εξελίχθηκε, επιχειρησιακά, πάρα πολύ καλά».