90 χρόνια μετά τη πυρκαγιά του Ράιχσταγκ, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξιχνιάσουν το μυστήριο που κράτησε τον Χίτλερ στην εξουσία

Newsroom
90 χρόνια μετά τη πυρκαγιά του Ράιχσταγκ, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξιχνιάσουν το μυστήριο που κράτησε τον Χίτλερ στην εξουσία
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τη σορό του «εμπρηστή» και εξετάζουν αν οι ναζί τον νάρκωσαν και τον εξανάγκασαν να ομολογήσει ενώ στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν.

Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ έχει μείνει στην ιστορία ως η εμπρηστική επίθεση στο Γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο, σαν σήμερα το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 1933. Για την επίθεση συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, ο νεαρός Ολλανδός χτίστης, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε. Την επίθεση αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Χίτλερ, που μόλις είχε ανέλθει στην εξουσία. Την επόμενη ημέρα ο Χίτλερ ζήτησε και πήρε από τον Πρόεδρο του Ράιχ, Πάουλ φον Χίντενμπουργκ, προεδρικό διάταγμα το οποίο ανέστειλε τις ατομικές ελευθερίες και τις ελευθερίες του Τύπου. Το διάταγμα έμεινε γνωστό ως «Διάταγμα του εμπρησμού του Ράιχσταγκ».

Ο Ολλανδός Marinus van der Lubbe, αφού κρίθηκε ένοχος για την ανάφλεξη της πυρκαγιάς στο Ράιχσταγκ, αποκεφαλίστηκε και θάφτηκε σε έναν τάφο χωρίς κάποια σήμανση.

Τώρα, 90 χρόνια μετά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν βρει το σώμα του και περιμένουν με ενθουσιασμό την έκθεση του παθολόγου για να δουν αν τα λείψανα περιέχουν ίχνη τοξινών.

Ενώ οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ο van der Lubbe ήταν υπεύθυνος για την πυρκαγιά, μπορεί να είναι πιθανόν να τον νάρκωσαν οι Ναζί, είτε για να «διευκολύνουν» την ομολογία του είτε για να βεβαιωθούν ότι θα παρέμεινε σιωπηλός...

Ορισμένοι εικάζουν ότι η πυρκαγιά ήταν μια επιχείρηση προβοκάτσιας για να διασφαλίσει ότι ο Χίτλερ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την κατάληψη της εξουσίας του, αλλά άλλοι πιστεύουν ότι ήταν καθαρή τύχη.

Ο Van der Lubbe εκτελέστηκε στις 10 Ιανουαρίου 1934 και στη συνέχεια θάφτηκε στο νεκροταφείο Südfriedhof στη Λειψία με άκρα μυστικότητα. Ένας βαρύς ογκόλιθος τοποθετήθηκε πάνω από το φέρετρό του. Ο τάφος ανοίχτηκε άλλη μια φορά το 1953 και αργότερα τοποθετήθηκε ένα δεύτερο φέρετρο πάνω από αυτό του van der Lubbe.

Ένας κανονισμός που είχε τεθεί σε ισχύ για να διασφαλιστεί ότι το δεύτερο φέρετρο δεν θα ανοιχθεί έπαψε να ισχύει το 2017. Μέχρι τότε, επειδή στην περιοχή υπήρχαν συνολικά 35.000 άγνωστοι τάφοι, δεν ήταν σαφές πού ακριβώς βρισκόταν ο van der Lubbe.

Αλλά ο Alfred Otto Paul, 70 ετών, ιδρυτής της Paul-Benndorf Society, μιας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς που συντηρεί τάφους στη Λειψία, χρησιμοποίησε αρχεία νεκροταφείων και ιστορικούς χάρτες για να περιορίσει τη θέση του. Το πτώμα εκταφιάστηκε στις 25 Ιανουαρίου και γρήγορα κατέστη σαφές ότι το άτομο είχε αποκεφαλιστεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι επρόκειτο για τον van der Lubbe.

Εκπρόσωπος της Paul Benndorf Society δήλωσε στη Guardian ότι το πτώμα έχει πλέον ταυτοποιηθεί "πέραν πάσης αμφιβολίας" ότι ανήκει στον van der Lubbe.

Ένας παθολόγος εξετάζει τώρα τα λείψανα για τοξίνες και τα αποτελέσματα αναμένονται σε λίγες εβδομάδες.

Πηγή φωτό: Wikipedia