Σπάνιο γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού εντοπίστηκε να κολυμπά στο Όρεγκον (vid)

Newsroom
Σπάνιο γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού εντοπίστηκε να κολυμπά στο Όρεγκον (vid)
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες που απεικονίζουν ένα σπάνιο χταπόδι του Ειρηνικού να κολυμπάει σε λίμνη στο Όρεγκον.

Ένα πρόσφατο βίντεο από το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ δείχνει ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού να σέρνεται στη λίμνη Yaquina Head στο βορειοδυτικό Όρεγκον. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τα γιγάντια χταπόδια του Ειρηνικού μπορεί να επισκέπτονται συχνά αυτή την τοποθεσία, τα ζώα εντοπίζονται μόνο μερικές φορές το χρόνο.

Στο βίντεο, το κόκκινο χταπόδι φαίνεται να παραμονεύει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού, απλώνοντας τα χέρια του προς τα εμπρός για να κινηθεί μέσα στις ρηχές λιμνούλες. Το κεφάλι του ζώου βγαίνει στην επιφάνεια για μια σύντομη στιγμή πριν το ζώο βυθιστεί ξανά πλήρως.

Στη συνέχεια σέρνεται για να προστατευτεί κάτω από έναν βράχο. Εκεί, το χταπόδι μπορεί να παρατηρηθεί να αλλάζει το χρώμα και την υφή του από κόκκινο και λείο σε καφέ σε μια προσπάθεια να κρυφτεί. Το γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού είναι σε θέση να αλλάζει το χρώμα και την υφή του λόγω συγκεκριμένων δυνατοτήτων στο δέρμα του, σύμφωνα με το Smithsonian.

Ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματός τους υπάρχουν χιλιάδες κύτταρα που επιτρέπουν στα χταπόδια είτε να προσαρμόζουν τον τύπο και την ποσότητα της χρωστικής ουσίας είτε να αντανακλούν τα χρώματα του περιβάλλοντός τους. Λόγω αυτών των δυνατοτήτων, το γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού στο βίντεο ήταν σε θέση να μεταμορφώσει το δέρμα του ώστε να ταιριάζει με τον βράχο κάτω από τον οποίο κρυβόταν.

Το Smithsonian σημείωσε επίσης ότι το γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού είναι ένα εξαιρετικά έξυπνο πλάσμα. Αυτή η ευφυΐα όχι μόνο επιτρέπει στο ζώο να καμουφλάρεται, αλλά του επιτρέπει να μιμείται άλλα είδη χταποδιών.