Expe: Η φωνάρα της ελληνικής ραπ! (vid)

Expe: Η φωνάρα της ελληνικής ραπ! (vid)
Η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα διαθέτει ό,τι το ζητά το είδος και προσθέτει σε αυτά την εκπληκτική φωνή της.

Το ακριβό, το μονάκριβο, δεν λάμπει, απλά υπάρχει και δεν φωνάζει. Το βρίσκεις σε πολλά φύλα, μορφές, φωνές…. Φωνές; Φωνή, η μία και μοναδική που πραγματικά είναι ακριβή, αυτή της Expe. Η ταυτοποίηση άμεση, δεν έχει νόημα η χρονοτριβή και η φτιαγμένη προσμονή. Ναι, θα γράψουμε γι’ αυτή την ξεχωριστή καλλιτέχνιδα, αυτήν που δείχνει ότι στο παιχνίδι της ραπ μετράει ο στίχος, το beat και η φωνάρα! Μην το θεωρείτε αυτονόητο το τελευταίο. Ίσα, ίσα… Δεν είναι απαραίτητο να έχεις καλή φωνή για να κάνεις ραπ. Το ύφος, αυτά που λες και ο ρυθμός είναι η βάση. Όταν, όμως, διαθέτεις και φωνή που μεταμορφώνεται, εκτείνεται, διευρύνεται, ανυψώνεται και απογειώνεται, τότε το ραπ δημιούργημα αποκτά άλλη διάσταση. Η μελωδία και ο λόγος με την Expe δεν θα χαθούν. Γενικά, τίποτα από τη ραπ επικράτεια δεν της είναι αταίριαστο. Boomb Bap, ντριλ (με μεγαλύτερη εξωστρέφεια), flow που δεν αντιστέκεσαι και κάθε εναλλαγή που υπάρχει στο εκφραστικό τοπίο τη διαθέτει. Η Expe μπορεί να σε διαλύσει στο battle και να σε «αγκαλιάσει» με την κρυστάλλινη φωνή της. Και ξέρετε, τέτοιες φωνές δεν λυγίζουν, ούτε καταλαβαίνουν από περιορισμούς και διαχωρισμούς. Εδώ υπάρχει (άγρια) ομορφιά και μπορεί να μη σώσει τον κόσμο, όμως θα κάνει τη ραπ πιο δυνατή. [η φωτογραφία από τη σελίδα της στο Spotify]

Η ράπερ στη χώρα των θαυμάτων


Τι είναι αυτό που κάνει η Expe και «αγγίζει» το κοινό; Σίγουρα «πατά» καλά στον ρυθμό. Σίγουρα διαθέτει αδιαμεσολάβητη έκφραση, μεταφορά του λόγου. Στην Expe δεν θα βρεις κάτι το ψεύτικο, τόσο απλά. Βέβαια, το «απλό», πέρα από ζητούμενο, είναι και δύσκολο να επιτευχθεί-παρουσιαστεί. Ακούγοντας την προσεκτικά καταλαβαίνεις… Η πεντακάθαρη φωνή, η ευπροσάρμοστη, η «υγρή», γλυκιά παραισθητική, αυτή είναι που κάνει τα πάντα εύκολα για την Expe. Εκεί που σε κρατά με το κλασικό ραπ ύφος, έρχεται το λαμπερό ηχόχρωμα της και σε στέλνει σε τόπους μαγικούς και ονειρεμένους. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η απόδοση δεν φθίνει σε κανένα σημείο. Ξέρει πότε θα κάνει την αλλαγή, πότε θα έρθει η ανάσα και πώς θα διαχειριστεί κάθε εκφραστικό-φωνητικό μέσο. Η Expe ζει τα κομμάτια της και σε βάζει σε αυτά με άνεση και χαρά. Η διάθεση της σε κερδίζει. Υπάρχει ζωντάνια, κάτι το φρέσκο και δροσερό που δεν φαίνεται να αλλάζει και είναι αξιοθαύμαστο. Φανταστείτε ένα πολύχρωμο ουρανό που βρέχει αστρόσκονη και όταν σταμάτα ένας ήλιος χαμογελά. Η Expe είναι η ράπερ στη χώρα των θαυμάτων, είναι αυτή που τιθασεύει το αυθόρμητο. Ε, αυτά αρκούν για να μείνεις μαζί της και να την ακολουθήσεις.

Το τρέχει πολύ δυνατά


Η 29χρονη από τη Θεσσαλονίκη το τρέχει πολύ δυνατά τον τελευταίο καιρό. Το 2022 κυκλοφόρησε το δεύτερο της άλμπουμ με τίτλο «Easy». Δύο χρόνια πριν ήταν το «Laguna». Φυσικά έχει αρκετά σινγκλ και δύο πολύ δυνατά EP. Αν πληκτρολογήσετε στο Youtube «Expe Dozen Sessions» θα βρεθείτε μπροστά σε μια μοναδική live εμφάνιση. Οι δεξιότητες, το ταλέντο της, γεμίζουν την οθόνη και τα αφτιά. Ακαταμάχητο flow, τρελά μπιτ και ταξιδιάρικες ρίμες από τη ρεφρενού, Εδώ, θα διαπιστώσετε και την ωμή δύναμη της φωνής της. Η Ακριβή, αυτό είναι το όνομα της, γίνεται μοναδική και δεν είναι υπερβολή. Δίνει σημασία στις ολοκληρωμένες δουλειές και με το ραπ της διαλύει τα στερεότυπα. Τη μουσική την ξέρει καλά, την έχει σπουδάσει,και αυτό ενισχύει την παρουσία της. Η Expe έχει όλο το ραπ πακετό και είναι τυχερή η σκηνή που την έχει. Ξέρετε, θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή τζαζ τραγουδίστρια. Το αυθόρμητο και ξεχωριστά όμορφο πνεύμα της τζαζ ενώθηκε με τη σκληρή αλήθεια της ραπ. Από κομμάτια της θα προτείνουμε, ενδεικτικά, τα Only Fans, Ωμή, Μουλάν, Φλασάκι… Η Expe μεγαλώνει την ελληνική ραπ σκηνή και το χειροκρότημα μας κερδίζει.

*Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το κομμάτι, Expe:Το ελληνικό ραπ ως γυνακεία υπόθεση [lifo, της Μαρίας Παππά]

@Photo credits: Spotify