Ο λόγος που όλα τα κρανία έχουν τεθλασμένες γραμμές πάνω τους

Newsroom
Ο λόγος που όλα τα κρανία έχουν τεθλασμένες γραμμές πάνω τους
Οι ειδικοί εξηγούν το λόγο ύπαρξης των τεθλασμένων γραμμών στα ανθρώπινα κρανία.

Αφού δεν μπορείτε κάλλιστα να ρίξετε μια ματιά μόνοι σας, θα πρέπει να εμπιστευτείτε τους ειδικούς όταν σας λένε ότι στο κρανίο σας υπάρχουν ένα σωρό τεθλασμένες γραμμές.

Μην αισθάνεστε όμως πολύ αμήχανα γι' αυτό - πρώτον, κανείς δεν μπορεί να τις δει επειδή το κρανίο σας είναι στη μέση και δεύτερον, κάθε άνθρωπος στον κόσμο τις έχει. Οι τεθλασμένες γραμμές στο ανθρώπινο κρανίο αναπτύσσονται επειδή δεν είναι όλα ένα οστό, αλλά πολλά διαφορετικά οστά που ενώνονται μεταξύ τους και οι γραμμές όπου ενώνονται ονομάζονται «ραφές».

Για να τους δώσουμε το επίσημο όνομά τους, επειδή οι «τεθλασμένες γραμμές» δεν είναι σωστός επιστημονικός όρος, ονομάζονται «κρανιακές ραφές».

Υπάρχουν τέσσερις συνολικά, με δύο από αυτές στην κορυφή του κρανίου σας, εκ των οποίων η μία διατρέχει το μεσαίο τμήμα της κορυφής του κεφαλιού σας και η άλλη ουσιαστικά «διασταυρώνει το Τ» με αυτό, καθώς βρίσκεται σε όλο το πλάτος του κρανίου σας. Αυτή που διατρέχει το πλάτος ονομάζεται στεφανιαία ραφή, ενώ η οβελιαία ραφή συνδέεται με αυτήν και στη συνέχεια εκτείνεται πίσω κατά μήκος του κρανίου σας.

Όταν γεννιόμαστε, τα οστά στο κεφάλι μας δεν ευθυγραμμίζονται σωστά, γεγονός που στην πραγματικότητα διευκολύνει το μωρό να διανύσει τη διαδρομή του κατά μήκος του γεννητικού σωλήνα, αλλά μόλις γεννηθεί το μωρό αρχίζουν να συγχωνεύονται μεταξύ τους.

Η μη ένωση των οστών του κρανίου σημαίνει ότι οι πλάκες του κρανίου μπορούν να συμπιέζονται και να επικαλύπτονται για να διευκολύνουν τη γέννηση και να διευκολύνουν τη διαστολή του κρανίου για την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου που συμβαίνει μετά τη γέννηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μωρά έχουν δύο «μαλακά σημεία» στο κεφάλι τους όταν γεννιούνται, καθώς τα οστά του κρανίου δεν έχουν ακόμα ενωθεί πλήρως.

Είναι λίγο σαν εκείνη την περίεργη βελονιά που έχουν όλοι οι άντρες στην κάτω πλευρά του όσχεου τους, η οποία σχηματίζεται επειδή δύο προηγουμένως ξεχωριστά μέρη συγχωνεύονται και το σημάδι δείχνει πού ενώθηκαν.

Μάλιστα, μόλις πρόσφατα μια ομάδα επιστημόνων με στόχο να εξιχνιάσει μια αρχαία δολοφονία 34 ανθρώπων που συνέβη πριν από 5.000 χρόνια αποφάσισε να συντρίψει ένα σωρό αντίγραφα κρανίων (μην ανησυχείτε, δεν έκαναν graverobbing) με αρχαία όπλα για να διαπιστώσει ποιο ήταν πιθανό να προκάλεσε τους θανάτους.