Γιάννης Μαντζουράνης: «Η απόφασή σας θα είναι το θεσμικό ανάχωμα προκειμένου η πολιτική στην Ελλάδα να μην ασκείται μόνο από ήρωες»

Newsroom
Γιάννης Μαντζουράνης: «Η απόφασή σας θα είναι το θεσμικό ανάχωμα προκειμένου η πολιτική στην Ελλάδα να μην ασκείται μόνο από ήρωες»
Ο επίλογος της αγόρευσης του Γ. Μαντζουράνη Συνηγόρου Υπεράσπισης του Νίκου Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Σε πλήρη αποδόμηση του κατηγορητηρίου προχώρησε κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, στο Ειδικό Δικαστήριο. Εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν προχώρησε σε καμία παράβαση καθήκοντος. Μίλησε για «μείζον ζήτημα λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος αφού παραβιάστηκε κάθε έννοια κράτους δικαίου και διάκρισης των εξουσιών».

Κάλεσε τους δικαστές να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να θέσουν «τα όρια που η δημοκρατική έννομη τάξη απαιτεί και χρειάζεται για να λειτουργεί ελεύθερα και ομαλά».

Διαβάστε τον επίλογο της αγόρευσης του Γ. Μαντζουράνη Συνηγόρου Υπεράσπισης του Νίκου Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο

«Αξιότιμοι κ. Δικαστές και κ. Εισαγγελέα, ενώπιόν σας έφτασε το απομεινάρι της αληθινής και μοναδικής σκευωρίας. Αυτής που στήθηκε από ένα ολόκληρο σύστημα με τη βοήθεια πρόθυμων πολιτικών εκτελεστών και στόχο είχε όχι μόνο τον κ. Ν. Παππά αλλά και την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα Μ.Μ.Ε. με αποκλειστικό σκοπό να δοθεί η ψευδής εντύπωση ότι όλοι εκείνη της περίοδο δρούσαν κατά παραγγελία της τότε πολιτικής ηγεσίας για να ελέγχξουν και χειραγωγήσουν την ενημέρωση. Ήδη το βούλευμα, δυνάμει του οποίου δικάζετε, έχει περιορίσει το αντικείμενο της δίκης, αφού προηγουμένως η Βουλή είχε αποτύχει να στηρίξει την ατιμωτική κατηγορία για δωροληψία σε βάρος του Ν. Παππά.

Επί 3 έτη βουλευτές, υπουργοί, ακόμη και ο πρωθυπουργός, δημοσιογράφοι, ουρλιάζουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους στα ΜΜΕ ότι στους κόλπους της τότε Κυβέρνησης δρούσε μια ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ν. Παππά για να νοθεύσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες και να φτιάξει ένα «Συριζοκάναλο», κατά τη χυδαία έκφρασή τους.

Δεν σας ζητώ την αθώωση του Ν. Παππά, γιατί είναι πεποίθησή μου ότι η αθωότητα ή ενοχή ενός προσώπου υπάρχει πέρα από την τυπική επικύρωσή της από μία δικαστική απόφαση, βρίσκεται στη συνείδηση του ιδίου, Ν. Παππά, αλλά και των Ελλήνων πολιτών, που τον τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του 2019.

Σας ζητώ να υπερασπισθείτε με την απόφασή σας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης, που με αυτή τη διαδικασία επιχειρείται να εργαλειοποιηθεί, αφού για πρώτη φορά φορείς της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας συνασπίσθηκαν και άσκησαν ποινικές διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων τους με αξιοποίηση κατά ανοίκειο, ανέντιμο και στρεβλό τρόπο μίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ήτοι η Κυβέρνηση με την πλειοψηφία στη Βουλή, που ήλεγχε απολύτως, οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου έναν πολιτικό αντίπαλο μόνο και μόνο, γιατί τόλμησε να επιχειρήσει την εφαρμογή του Συντάγματος και του νόμου στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Πρόκειται κατά την άποψή μου για μείζον ζήτημα λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού παραβιάσθηκε κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών.

Σας ζητώ με την απόφασή σας να ξαναδώσετε την θεσμική ασφάλεια, που έχουν ανάγκη όλοι οι φορείς πολιτειακής εξουσίας. Γιατί η περιπέτεια του Ν. Παππά, είχε στόχο να λειτουργήσει παραδειγματικά σε όποιον στο μέλλον με πολιτικό θάρρος να πράξει το καθήκον του. Να μη ξανατολμήσει κανείς πολιτικός να θίξει κακώς κείμενα, που βολεύουν τους ισχυρούς του χρήματος, της πολιτικής και της ενημέρωσης.

Η απόφασή σας, ως φυσική συνέπεια της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, θα είναι το θεσμικό ανάχωμα προκειμένου η πολιτική να μην ασκείται μόνον από ήρωες αλλά απλά να μπορούν να λειτουργούν χωρίς φόβο και ακώλυτα οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τέλος σας ζητώ να γκρεμίσετε οριστικά και την τελευταία εντύπωση υποταγής της ελληνικής Δικαιοσύνης στη διαπλοκή, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από το πανίσχυρο σύμπλεγμα συμφερόντων, που οδήγησε τον Ν. Παππά ενώπιόν σας, με μοναδικό στήριγμα την ακατάπαυστη και συστηματική προπαγανδιστική αναπαραγωγή εντυπώσεων, συκοφαντιών και ψευδολογιών.

Πρέπει να θέσετε τα όρια, που η δημοκρατική έννομη τάξη απαιτεί και χρειάζεται για να λειτουργεί ελεύθερα και ομαλά. Η Δικαιοσύνη δεν έχει σχέση με ό,τι συμβαίνει σε μία δικαστική αίθουσα, αλλά με ό,τι εξέρχεται, κατά τον Αμερικανό δικηγόρο και συγγραφέα Κλάρενς Ντάροου. Με την ελπίδα ότι από το Δικαστήριο Σας θα προκύψει η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη. Σας ευχαριστώ για την υπομονή Σας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,
Καλή συνέχεια και καλή δύναμη»
.