Ακροδεξιοί φοιτητές στη Γαλλία έβαψαν άγαλμα του Ουγκώ με λευκό χρώμα γιατί «ήταν πολύ σκούρο» (vid)

Newsroom
Ακροδεξιοί φοιτητές στη Γαλλία έβαψαν άγαλμα του Ουγκώ με λευκό χρώμα γιατί «ήταν πολύ σκούρο» (vid)
Νεαροί ακροδεξιοί φοιτητές έβαψαν με «ωραίο, άσπρο, γαλλικό» το άγαλμα του Βίκτωρα Ουγκώ γιατί θεώρησαν ότι είναι «πολύ σκούρο».

Δύο νεαροί φοιτητές 20 και 22 ετών, που έβαψαν με άσπρη μπογιά ένα άγαλμα του Βίκτωρα Ουγκώ, καταδικάστηκαν από γαλλικό δικαστήριο με την ποινή της υποχρεωτικής παροχής εργασίας 140 ωρών σε υπηρεσίες και δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα.

Οι δυο φοιτητές, ακροδεξιών πολιτικών πεποιθήσεων, θεώρησαν πως το άγαλμα, το οποίο αποτελεί έργο ενός Σενεγαλέζου γλύπτη, ήταν πολύ σκούρο και έβαψαν με άσπρη μπογιά το πρόσωπο.

Στη συνέχεια ανακοίνωσαν μέσω διαδικτύου ότι «με πρωτοβουλία τοπικών εθνικιστών, το άγαλμα του Ουγκώ έχει πλέον ωραίο άσπρο, γαλλικό χρώμα».

Η καταδίκη τους αφορά καταστροφές που, με ρατσιστικό κίνητρο, προκάλεσαν σε δημόσιο αγαθό. Πέραν της κοινωφελούς εργασίας οι δύο νεαροί θα πρέπει να καλύψουν και τις δαπάνες αποκατάστασης του αγάλματος. Αν δεν εκτίσουν την ποινή τους αντιμετωπίζουν κίνδυνο φυλάκισης τριών ετών.

Ο συνήγορος ενός εκ των δύο καταδικασθέντων δήλωσε ικανοποιημένος διότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη το νεαρό της ηλικίας τους και το γεγονός ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ο Δήμος της Μπενζασόν, όπου βρίσκεται το άγαλμα, και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων θεώρησαν την ποινή κατώτερη της καταδικαστέας πράξης και εξέφρασαν την ελπίδα πως τουλάχιστον θα συνετίσει τους δυο φοιτητές.