Μητροπολίτης Ξάνθης κατά του τραπερ FY: «Ευτελίζουν τα όσια και ιερά του λαού μας»

Newsroom
Μητροπολίτης Ξάνθης κατά του τραπερ FY: «Ευτελίζουν τα όσια και ιερά του λαού μας»
Σε μείζον ζήτημα έχει αναχθεί η συναυλία του τράπερ FY στο πλαίσιο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Έντονες επικρίσεις έχει προκαλέσει το πρόγραμμα του φετινού Καρναβαλιού της Ξάνθης με την δημοτική αντιπολίτευση αλλά και τον τοπικό Μητροπολίτη Παντελεήμων να αντιδρούν έντονα κυρίως για την επιλογή του τράπερ FY.

Μέλη της Αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. του Δήμου Ξάνθης ζήτησαν την ακύρωση της συναυλίας του τράπερ, με επιστολή που κοινοποίησαν και στον Μητροπολίτη. Οι καταγγέλλοντες χαρακτηρίζουν υβριστικό και σεξιστικό το περιεχόμενο των στίχων του, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Μητρόπολη Ξάνθης.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τη δημοτικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως «Λαμβάνοντας υπόψη πληθώρα δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου για τις συναυλίες που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης για τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές 2023 σχετικά με το υβριστικό και σεξιστικό περιεχόμενο των στίχων του τράπερ FY, ζητούμε τη ματαίωση της εν λόγω συναυλίας».

«Δεν είναι δυνατόν ένας θεσμός όπως οι ΘΛΕ να προάγουν μέσω του εν λόγω trapper, την υποβάθμιση της γυναίκας με ακατονόμαστες εκφράσεις. Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι η επιλογή από το Κέντρο Πολιτισμού της συγκεκριμένης ημέρας , Παρασκευή 24-2- 2023, όπου είθισται να δίνεται αργία στα σχολεία προκειμένου να παρακολουθήσουν οι μαθητές τις εκδηλώσεις».

«Σας επισημαίνουμε ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), δεν προχώρησε σε υπογραφή συμφωνητικού με τον εν λόγω καλλιτέχνη στις 3/2/2023 υποστηρίζοντας ότι το μουσικό ρεπερτόριο δε θα πρέπει να έχει υβριστικό ή χυδαίο περιεχόμενο. Ζητούμε άμεσα την ματαίωση της συναυλίας, σε αντίθετη περίπτωση να εισαχθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αποφασιστεί η ματαίωση της και να διασωθεί το κύρος των Θρακικών Λαογραφικών εορτών»,

Σε επιστολή προς τον Τύπο, για λογαριασμό του Μητροπολίτη Ξάνθης, σημειώνεται ακόμα πως «Αποτελεί πάγια θέση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης, ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, οι οποίες πραγματοποιούνται την περίοδο του Τριωδίου, πρέπει να υπηρετούν τον σκοπό τους. Πρωτίστως να διατηρούν τον λαογραφικό τους χαρακτήρα, να είναι όντως πολιτιστικές και να μη προσβάλουν και ευτελίζουν τα όσια και ιερά του λαού μας αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη».

Μάλιστα, στην ίδια επιστολή ο Μητροπολίτης επισημαίνει πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μας την μεγάλη ευθύνη που φέρουμε για την ποιότητα των θεαμάτων που προσφέρουμε στους πολίτες της πόλης μας, ιδιαίτερα για τα πρότυπα που προβάλλουμε στα παιδιά μας, με τον μανδύα της διασκέδασης, χωρίς ίχνος παιδαγωγικού χαρακτήρα, ώστε να μην υποκριτικά αναρωτιόμαστε αργότερα γιατί η κοινωνία μας τελεί υπό διαρκή διάβρωση».