Νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται από το βράδυ: Τι θα ισχύει την Τετάρτη (8/2) για σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες (vid)

Newsroom
Νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται από το βράδυ: Τι θα ισχύει την Τετάρτη (8/2) για σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες (vid)
Νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται από απόψε (7/2) στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» θα παραμείνει και αύριο Τετάρτη (8/2), με χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ και κάποια σχολεία τόσο στην Αττική όσο και στα υπόλοιπα μέρη θα παραμείνουν κλειστά.

Μάλιστα ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως «η κακοκαιρία αυτή για την Αττική μπορεί να μας θυμίσει το 2002».

Η πρόγνωση

Οι παροδικές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης, θα ενταθούν από τις βραδινές ώρες απόψε και κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, δίνοντας νέα ύψη χιονιού σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Το νέο εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίστηκε από το μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Meteo.gr, για το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, θα προστεθεί στις περιοχές, όπου ήδη υπάρχει χιονόστρωση.

Πού αναμένεται χιονόστρωση

- Σε ορισμένες πεδινές περιοχές της Αττικής, το νέο ύψος του χιονιού υπολογίζεται έως τα 10 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 20-30 εκατοστά. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, αλλά υπολογίζεται να είναι κάτω από 5 εκατοστά χιονιού. Πιθανότητες για περιορισμένη χιονόστρωση υπάρχει και στα νοτιοανατολικά τμήματα του νομού.

- Στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 20-40 εκατοστά χιονιού, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

- Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20-30 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10-20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

Αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Αττικής:

Π. Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κλειστά στους δήμους:

· Ωρωπού

· Διονύσου

· Αχαρνών

· Παλλήνης

Στο δήμο Μαραθώνα: θα είναι κλειστά σε Βαρνάβα-Γραμματικό και σε Μαραθώνα – Ν. Μάκρη ανοιχτά.

Ανοιχτά στους δήμους:

· Ραφήνας -Πικερμίου

· Παιανίας

· Σπάτων – Αρτέμιδος

· Λαυρεωτικής

· Σαρωνικού

· Δήμος Κρωπίας (Ανοιχτά Όλα. Κλειστό μόνο το Ειδικό Σχολείο του Δήμου Κρωπίας)

· Μαρκοπούλου

· Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης

Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Κλειστά στους δήμους:

- Αμαρουσίου

- Βριλησσίων

- Ηρακλείου

- Κηφισιάς

- Λυκόβρυσης-Πεύκης

- Μεταμορφώσεως

- Νέας Ιωνίας

- Πεντέλης

- Χαλανδρίου

Ανοιχτά στους δήμους:

- Αγίας Παρασκευής

- Παπάγου-Χολαργού

- Φιλοθέης-Ψυχικού

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά (εκτός από συγκεκριμένα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης*)

Ανοιχτά στους δήμους:

· Αγίας Βαρβάρας

· Αναργύρων-Καματερού

· Αιγάλεω

· Ιλίου Δήμο Περιστερίου

· Χαϊδαρίου

Στο δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:

Νηπιαγωγείο 1ο /2ο / 6ο / 7ο /12ο /15ο /16ο/ 17ο /17ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ / 19ο / 20ό

Δημοτικό 1ο / 4ο /7ο /8ο /9ο

Γυμνάσιο 4ο / 6ο

Γενικό λύκειο 3ο

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κλειστά στους δήμους:

- Ελευσίνας

- Μάνδρας-Ειδυλλίας

- Φυλής

Ανοιχτά στους δήμους:

- Ασπροπύργου

- Δήμος Μεγαρέων

Π.Ε. ΝΗΣΩΝ

Κλειστά στο Δήμο:

- Σαλαμίνας

Ανοιχτά στους δήμους:

- Αγκιστρίου

- Δήμος Αίγινας

- Δήμος Κυθήρων

- Δήμος Πόρου

- Σπετσών

- Ύδρας

- Τροιζηνίας-Μεθάνων

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά

- Δήμος Αθηναίων

- Δήμος Βύρωνος

- Δήμος Γαλατσίου

- Δήμος Δάφνης-Υμηττού

- Δήμος Ζωγράφου

- Δήμος Ηλιούπολης

- Δήμος Καισαριανής

- Δήμος Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας

Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ: Όλα ανοιχτά

· Δήμος Πειραιώς

· Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

· Δήμος Κορυδαλλού

· Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

· Δήμος Περάματος

Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά

- Δήμος Αγίου Δημητρίου

- Δήμος Αλίμου

- Δήμος Γλυφάδας

- Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης

- Δήμος Καλλιθέας

- Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου

- Δήμος Νέας Σμύρνης

- Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Κλειστά τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία υπερτοπικού χαρακτήρα σε όλη την Αττική και όλα τα σχολεία στους δήμους Φιλοθέης -Ψυχικού και Μαραθώνα

Δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης αύριο Τετάρτη (8 Φεβρουαρίου) και τα υπερτοπικού χαρακτήρα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Πειραματικά, Εσπερινά, κ.α.), με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνεται ότι η απόφαση κρίθηκε αναγκαία καθώς οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων δεν προέρχονται μόνο από το δήμο στον όποιο αυτά λειτουργούν, αλλά και από άλλους δήμους στους οποίους συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα λόγω κακοκαιρίας.

Επιπλέον, λόγω της εξελισσόμενης της κακοκαιρίας και σε συνέχεια της απόφασης που προηγήθηκε για το σύνολο των σχολείων στην Αττική, μετά από σχετικά αιτήματα των δημοτικών αρχών κλειστά θα είναι αύριο Τετάρτη όλα τα σχολεία στους δήμους Φιλοθέης -Ψυχικού και Μαραθώνα.

Τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά στην υπόλοιπη χώρα

Με απόφαση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού αναστέλλεται η λειτουργία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 όλων των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Τήνου και την Τετάρτη 8/2 μετά από σχετική απόφαση του Δήμου Τήνου.

Στον Δήμο Καλαβρύτων οι μαθητές θα κάνουν τηλεκπαίδευση και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και των κινδύνων που δημιουργούνται για τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, προς και από τις σχολικές μονάδες.

Όσον αφορά την Εύβοια, μέχρι στιγμής κλειστά αύριο Τετάρτη θα είναι τα σχολεία στους δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Καρύστου, Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού και Κύμης Αλιβερίου.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στο δήμο Ερέτριας και στο δήμο Χαλκίδεων.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, το χιόνι φτάνει μέσα στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου τους σαράντα πόντους, ενώ στα πιο ορεινά σημεία ξεπερνά το ένα μέτρο. Τα σχολεία του δήμου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, θα παραμείνουν και αύριο κλειστά.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μία ώρα αργότερα, ενώ στην Πρέσπα τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10:00. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στις 10:00 το πρωί θα ανοίξουν οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 10:00 το πρωί θα λειτουργήσουν και αύριο Τετάρτη οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».

Οι υπάλληλοι θα εργαστούν κανονικά στην έδρα της υπηρεσίας τους. Η απόφαση αφορά ειδικά την περιφέρεια Αττικής και για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για αύριο πριν από τις 10:00 το πρωί.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δεν αφορούν τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Για τα μαγαζιά και τα delivery

Από τις 11 το πρωί θα ανοίξουν και αύριο τα εμπορικά καταστήματα στην Θήβα και σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, στο δήμο Θηβαίων καθώς και σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, 'Ανω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά αύριο, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού.

Από τα παραπάνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα, απαγορεύεται την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι ώρα 11.00 π.μ.

Οι πολίτες στις παραπάνω περιοχές καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι την ολοκλήρωση του κύματος κακοκαιρίας.