Χιόνια ξανά στην Αττική τη νύχτα: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (vid)

Newsroom
Χιόνια ξανά στην Αττική τη νύχτα: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (vid)
Εν αναμονή του τρίτου κύματος της κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα. Από τις 11 π.μ. θα ανοίξουν αύριο τα εμπορικά καταστήματα σε βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σάρωσε την χώρα και μπορεί να υπήρξε μια προσωρινή ύφεση, αλλά αναμένεται και νέο κύμα.

Μάλιστα η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ωστόσο και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook επεσήμανε πως τις επόμενες ώρες αναμένεται νέο κύμα, με χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Η ανάρτησή του

«Και τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από το προγνωστικό μας σύστημα συγκλίνουν σε νέα επιδείνωση του καιρού από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής.

Αυξημένες οι πιθανότητες αυτό το νέο χιονοκύμα να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».

Πού θα χτυπήσει

«Τις επόμενες ώρες αναμένεται ένα τρίτο και τελευταίο κύμα της κακοκαιρίας το οποίο θα πλήξει την Αττική. Οι χιονοπτώσεις από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ θα είναι κατά διαστήματα πυκνές, θα σημειώνονται σε χαμηλά υψόμετρα όμως θα είναι μικρότερης έντασης και έκτασης από το δεύτερο κύμα που εκδηλώθηκε το πρωί», ανέφερε η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου.

Το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας θα πλήξει κυρίως τη βόρεια και ανατολική Αττική. Σε περιοχές όπως η Μαλακάσα, το Καπανδρίτι, ο Άγιος Στέφανος και το Κρυονέρι, το φαινόμενο της χιονόπτωσης μέχρι το βράδυ θα ενταθεί.

«Τμήματα και της ανατολικής Αττικής θα δέχονται από αργά το βράδυ χιονοπτώσεις. Σε περιοχές όπως η Παιανία, η Παλλήνη, τα Σπάτα, τα Γλυκά Νερά θα χτυπήσει αυτό το τρίτο κύμα».

Πολικές θερμοκρασίες

Οι θερμοκρασίες όσο νυχτώνει στην Αττική θα είναι πολικές.

«Χρειάζεται να δείξουμε μεγάλη προσοχή στον παγετό τις επόμενες ώρες καθώς το κρύο θα παραμείνει και ο παγετός θα είναι ισχυρός. Οι θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -2 έως 2 στα βόρεια του νομού και από 0 έως 5 στο κέντρο της Αθήνας».

Στο επίκεντρο των ισχυρών καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται η Εύβοια και η Βοιωτία.

«Φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Εύβοια και τη Βοιωτία. Θα είναι κατά διαστήματα πυκνές ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά θα έχουν την τάση την Τρίτη και την Τετάρτη να εξασθενούν».

Η κακοκαιρία δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την Κρήτη, με το χιόνι μέσα στα χωριά του Λασιθίου να έχει φτάσει τους 20 πόντους.

«Μεγάλες ποσότητες χιονιού άφησε το πέρασμα της κακοκαιρίας ακόμα και στην Κρήτη, φαινόμενα που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες».

Με τους μετεωρολόγους να τονίζουν πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη.

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που αναμένεται να πληγούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Στους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη διαβούλευση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Παιδείας Χ. Αλεξανδράτο, καθώς και των δημάρχων, αφού συνεκτιμήθηκαν οι απόψεις των τελευταίων και οι μετεωρολογικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα για τα σχολεία προβλέπονται τα εξής:

* Στην Ανατολική Αττική, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, πλην εκείνων των δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης που θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο μετά από αίτημα των δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

* Στην Δυτική Αττική θα είναι κλειστά πλην του δήμου Μεγαρέων όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.

* Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους δήμους: Αγ. Παρασκευής, Παπάγου Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).

* Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης. Στους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά.

* Στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Περάματος. Από το δήμο Κερατσινίου λειτουργούν όλα εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:

1) Δημοτικά 3ο/6ο/12ο/23ο.

2) Γυμνάσια 1ο/2ο/4ο καθώς και το Ειδικό.

3) Λύκεια 1ο/2ο/3ο και το ΕΠΑΛ.

* Στο δήμο Κορυδαλλού θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από τα παρακάτω:

1. Δημοτικά 9ο/ 10ο/ 5ο /12ο

2. Νηπιαγωγείο 3ο/7ο /8ο / 18ο / 19ο /21ο

3. Γυμνάσιο 4ο / 5ο

* Στο Δυτικό Τομέα θα λειτουργήσουν όλα κανονικά εκτός:

Α) Στο δήμο Χαϊδαρίου θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω:

1. Όλα στην περιοχή του Δάσους

2. Όλα στην περιοχή του Δαφνιού

3. 1ο Λύκειο

4. 1ο Γυμνάσιο

Β) Στον δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από:

1. Νηπιαγωγείο 1ο /2ο / 6ο / 7ο /12ο /15ο /16ο/ 17ο /17ο Παράρτημα

2. Δημοτικό 1ο / 4ο /7ο /8ο /9ο

3. Γυμνάσιο 4ο / 6ο

4. Γενικό λύκειο 3ο

* Στον Νότιο Τομέα και στα νησιά θα λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Ο περιφερειάρχης κατά τη διαβούλευση, ευχαρίστησε θερμά τους δημάρχους, τους αντιπεριφερειάρχες και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και των δήμων, και επισήμανε ότι σε περιπτώσεις διαφοροποιήσεων στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, οι δήμοι που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία τους, θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Αναφερόμενος στη απόφαση αναστολής της λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων, που ζήτησαν οι δήμαρχοι, ο κ. Πατούλης προσέθεσε: «Σ' αυτό το πλαίσιο, αξιολογώντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που επισημαίνουν πως, παρά τη σταδιακή ύφεση του φαινομένου, τις επόμενες ώρες θα επικρατήσουν κατά τόπους χιονοπτώσεις και παγετός, για προληπτικούς λόγους αποφασίζουμε κλείσιμο ορισμένων σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών. Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων και αφού αξιολογήσει την κατάσταση με νεότερη ανακοίνωση, θα κάνει γνωστό αν θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ορισμένες περιοχές και την Τετάρτη.

Εφαρμογή τηλεκπαίδευσης όπου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων

«Αύριο, Τρίτη 07.02.2023 και τις επόμενες ημέρες, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων «να μεριμνήσουν ώστε να αποστέλλονται την προηγούμενη ημέρα στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη ημέρα».

Για τα μαγαζιά

Από τις 11 το πρωί θα ανοίξουν αύριο (7/2) τα εμπορικά καταστήματα στην βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων, λόγω παγετού.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού. Από τα ως άνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Για τα delivery

Παράλληλα, απαγορεύεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι ώρα 11.00 π.μ.

Χωρίς τηλεργασία και από τις 10:00 το πρωί οι δημόσιες υπηρεσίες

Επιστροφή στο γραφείο από αύριο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με ώρα προσέλευσης τις 10:00 το πρωί, ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας, λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, αύριο Τρίτη δεν θα ισχύει το μέτρο της έκτακτης τηλεργασίας που εφαρμόστηκε σήμερα, και οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσέλθουν κανονικά στις υπηρεσίες τους. Η απόφαση αφορά ειδικά την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για αύριο, πριν από τις 10:00 το πρωί.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δεν αφορούν τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στις οποίες ανήκουν οργανικά, ιδίως οι αρμόδιοι επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ..

Απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από σήμερα στις 20:00, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά δίκτυα:

- Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).

- Καθ' όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

Ειδικά για τα αρθρωτά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α., τα οποία εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ", η ως άνω διακοπή κυκλοφορίας θα ισχύει κατά το χρονικό διάστημα από την 20:00΄ ώρα σήμερα 06.02.2023 έως την 11:00΄ ώρα αύριο 07.02.2023.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Παράλληλα, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων αυτών με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα, προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.