Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων και προσέλευση στη δουλειά μετά τις 10:00: Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη

Newsroom
Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων και προσέλευση στη δουλειά μετά τις 10:00: Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη
Προβλέπεται έξαρση των φαινομένων με ισχυρές χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Σε νέα έκτακτη ενημέρωση προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, να ενημερώνει τους πολίτες από το κέντρο επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, των συναρμόδιων υπουργών, των σωμάτων ασφαλείας και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ελήφθησαν νέες αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν και τη Δευτέρα (6/2) λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τα φαινόμενα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η έξαρση των φαινομένων καθιστά επιτακτική την προσοχή από πλευράς των πολιτών, ιδίως όσων πρόκειται να μετακινηθούν. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει απευθυνθεί ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα, να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους που απαιτείται η φυσική παρουσία να προσέλθουν στην εργασία τους μετά τις 10:00 το πρωί.

Την ίδια ώρα, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και το σύνολο της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, οι σταθμοί βάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Αττική και σε άλλα σημεία, διαρκώς ενισχύονται με μέσα και προσωπικό, όπως και με οχήματα για ρίψη αλατιού στο οδόστρωμα όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε αναφορά στις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, για τη μη λειτουργία των σχολείων, των δικαστηρίων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

«Τονίζουμε την ανάγκη για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πέραν της ανακοίνωσης με σύσταση για εφαρμογή τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους των οποίων απαιτείται η φυσική παρουσία, να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις δέκα το πρωί.

Επίσης, για αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις, από τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθώς και από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας για τις περιοχές όπου:

1)τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση
2)τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν,
3)τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και
4)θα εφαρμοστεί η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα

Επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.