Αθωώθηκε 29χρονος στην Ισπανία που κυκλοφορούσε γυμνός στο δρόμο

Newsroom
Αθωώθηκε 29χρονος στην Ισπανία που κυκλοφορούσε γυμνός στο δρόμο
Επιχείρησε να εμφανιστεί γυμνός και στη δίκη του παρά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε.

Ακυρώθηκαν, λόγω νομοθετικού κενού, όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 29χρονο, ο οποίος κυκλοφορούσε γυμνός στους δρόμους της Ισπανίας.

Ο 29χρονος στη συνέχεια, επιχείρησε να παραστεί και στη δίκη του γυμνός φορώντας μόνο τα ορειβατικά παπούτσια του. Οι υπάλληλοι του δικαστηρίου τον σταμάτησαν, ζητώντας του να φορέσει ρούχα προκειμένου να μπει στο κτίριο.

Ο Αλεχάντρο Κολομάρ αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί νέο πρόστιμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χρηματικές ποινές παραβιάζουν το δικαίωμά του στην ιδεολογική ελευθερία.

Όπως δήλωσε στο Reuters, γδύνεται δημοσίως από το 2020 και περισσότεροι ήταν εκείνοι που τον στήριζαν, παρά εκείνοι που τον πρόσβαλαν όταν κυκλοφορούσε γυμνός. Μία φορά ωστόσο, κάποιος τον απείλησε με μαχαίρι.

«Το πρόστιμο δεν έχει νόημα. Με κατηγόρησαν για επιδειξιμανία. Σύμφωνα με το λεξικό, αυτό προϋποθέτει σεξουαλική πρόθεση και δεν έχει καμία σχέση με όσα έκανα εγώ», εξήγησε.

Ο γυμνισμός είναι νόμιμος στην Ισπανία από το 1988. Όποιος θέλει μπορεί να περπατήσει γυμνός στον δρόμο χωρίς να συλληφθεί αλλά σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Βαγιαδολίδ και τη Βαρκελώνη, εφαρμόζονται νόμοι για τη «ρύθμιση» του γυμνισμού, ιδίως όταν δεν γίνεται σε παραλίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Κολομάρ «περιορίστηκε» στο να κυκλοφορεί γυμνός σε δύο διαφορετικούς δρόμους της Αλντάια, σε διαφορετικές περιστάσεις και η συμπεριφορά του δεν απειλούσε τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια των πολιτών.