Ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε στην ιστορία των ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι ήταν αθώος 70 χρόνια αργότερα (vid)

Newsroom
Ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε στην ιστορία των ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι ήταν αθώος 70 χρόνια αργότερα (vid)
Ο George Stinney Jr. ήταν ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε ποτέ με ηλεκτρική καρέκλα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Ο Τζορτζ, ο οποίος ήταν μαύρος, εκτελέστηκε στις ΗΠΑ το 1944 με τη βασανιστική μέθοδο της ηλεκτρικής καρέκλας, αφού πρώτα κατηγορήθηκε για τη δολοφονία δύο λευκών κοριτσιών: της Μπέτι Τζουν Μπίνικερ, 11 ετών, και της Μαίρη Έμμα Τέιμς, 7 ετών.

Τα δύο κορίτσια λέγεται ότι εθεάθησαν για τελευταία φορά ενώ οδηγούσαν τα ποδήλατά τους στο Alcolu της Νότιας Καρολίνας, όταν σταμάτησαν για να ρωτήσουν τον George και τη μικρότερη αδελφή του Aime αν ήξεραν πού θα μπορούσαν να βρουν maypops, τους κίτρινους καρπούς των passionflowers.

Ο πατέρας του Τζορτζ ήταν μεταξύ εκείνων που έψαχναν για τα αγνοούμενα κορίτσια και την επόμενη μέρα ανακαλύφθηκαν τα πτώματά τους σε ένα χαντάκι με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι.

Όταν η αστυνομία έμαθε ότι τα κορίτσια είχαν εθεαθεί να μιλούν με τον George, πήγαν στο σπίτι του, του πέρασαν χειροπέδες και τον ανέκριναν χωρίς τους γονείς του, δικηγόρο ή μάρτυρες. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο George είχε ομολογήσει τη δολοφονία των δύο κοριτσιών και αργότερα υποβλήθηκε σε δίκη που διήρκεσε μόλις δύο ώρες.

Ο δικηγόρος που είχε διοριστεί από το δικαστήριο δεν κάλεσε μάρτυρες στο εδώλιο ούτε παρουσίασε στοιχεία που να θέτουν υπό αμφισβήτηση την υπόθεση της κατηγορούσας αρχής κατά του George.

Δεν υπήρχαν φυσικές αποδείξεις εναντίον του Τζορτζ, αλλά η σύσκεψη διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά και οι αποκλειστικά λευκοί ένορκοι τον έκριναν ένοχο για φόνο.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον κυβερνήτη Olin Johnston να δώσει χάρη στο νεαρό αγόρι, αλλά οι προσπάθειες αποδείχθηκαν μάταιες και εκτελέστηκε στις 16 Ιουνίου 1944.

Πέρασαν 70 συγκλονιστικά χρόνια μέχρι να αναγνωριστεί τελικά η αθωότητα του Τζορτζ

Οι δικηγόροι των αδελφών του, Aime Ruffner, Katherine Robinson και Charles, ξεκίνησαν νομική προσπάθεια για την ανατροπή της ετυμηγορίας και τον Ιανουάριο του 2014 η καταδίκη του για φόνο ακυρώθηκε.

Τα αδέλφια του George ισχυρίστηκαν ότι η ομολογία του εξαναγκάστηκε και ότι βρισκόταν με την Aime παρακολουθώντας την αγελάδα της οικογένειας όταν έγιναν οι δολοφονίες.