Αντιδράσεις για την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας: Η απόφαση της ΕΛΑΣ και η απάντηση του Δήμου Αθηναίων

Newsroom
Αντιδράσεις για την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας: Η απόφαση της ΕΛΑΣ και η απάντηση του Δήμου Αθηναίων
Προκλητική και αδιανόητη χαρακτηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 την απόφαση της ΕΛΑΣ να επιτρέψει συγκέντρωση σε μέλη της Χρυσής Αυγής, στη Ρηγίλλης

Συγκέντρωση για τα Ίμια θα πραγματοποιήσουν μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στο κέντρο της Αθήνας, το απόγευμα του Σαββάτου (28/01).

Συγκεκριμένα, η ΕΛΑΣ αναφέρει σε ενημέρωσή της ότι επιτρέπει στις 19:00 στην πλατεία Ρηγίλλης, να συγκεντρωθούν μέλη του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή», ενώ είναι γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί ως εγκληματική οργάνωση από την ελληνική δικαιοσύνη.

Μάλιστα, στην ενημέρωση αναφέρεται ότι η συγκέντρωση γίνεται «με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων».

Άμεση ήταν η αντίδραση κομμάτων, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο, να αναφέρει:

«Η παροχή άδειας για ανοιχτή συγκέντρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Βουλή, προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη.

Μια απόφαση πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη που μάλιστα στηρίζεται στη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων. Αναρωτιόμαστε: σε τι ακριβώς συμφωνεί ο κ. Μπακογιάννης με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση; Τη θεωρεί ειρηνική πολιτική εκδήλωση; Πιστεύει ότι δεν επαπειλεί τη ζωή της πόλης; Οι αρμόδιες αρχές έχουν τρεις ώρες μπροστά τους για να μην εφαρμοστεί η προκλητική τους απόφαση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη:

«Ναζιστική φιέστα έχει εξαγγείλει η Χρυσή Αυγή σήμερα στις 19.00, στην πλατεία Ρηγίλλης, για τα Ίμια και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έσπευσαν να δώσουν άδεια στα ακροδεξιά μορφώματα για να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δημόσια συγκέντρωση.

Οι ίδιοι δηλαδή, που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες που δήθεν θέλει να τους απαγορεύσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την κάθοδο στις εκλογές και τους επιτρέπουν την αποψινή ναζιστική φιέστα.

Η απόφαση αυτή είναι αδιανόητη και προκλητική και καλούμε για την άμεση ανάκληση της, καθώς πρόκειται για μια ντροπιαστική κίνηση Μπακογιάννη-ΕΛ.ΑΣ. Να απαγορευτεί η ναζιστική φιέστα και να σταματήσει η εξουσία, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, ΕΛ.ΑΣ. κλπ. να υποθάλπουν τους νεοναζί εγκληματίες».

Από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων σημειώνει ότι «καμία άδεια δεν δόθηκε για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης», αλλά υπήρξε απλώς «συμφωνία με την ΕΛ.ΑΣ για την επιβολή περιορισμών».

«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: "Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια».

Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι ο Δήμος ούτε έδωσε, ούτε θα μπορούσε να δώσει άδεια στους νεοναζί να κάνουν συγκέντρωση.


«Είναι αδιανόητο. Η πατριδοκαπηλεία άλλωστε είναι μια από τις μεγαλύτερες προσβολές στους πεσόντες υπέρ της πατρίδας. Πολιτικές τοξικότατες αλλού. Το μέτωπο ενάντια στη βία, στο μίσος και στο φασισμό πρέπει να μας ενώνει όλους, πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και συμψηφισμούς» αναφέρει στην ανάρτησή του.