Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου: Με υποχρεωτικό τεστ 48 ωρών και μάσκα οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ελλάδα

Newsroom
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου: Με υποχρεωτικό τεστ 48 ωρών και μάσκα οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ελλάδα
Αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας.

Η λήψη μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα αποφασίστηκε στη σύσκεψη που στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το reader.gr, θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ 48 ωρών ενώ αναμένεται να γίνει υποχρεωτική και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. Ουσιαστικά αποφασίστηκε η Ελλάδα να ακολουθήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα θα εντατικοποιηθεί και η ανάλυση των λυμάτων από τις απευθείας πτήσεις με την Κίνα. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα από το Υπουργείο Υγείας.

Εξάλλου, στη σύσκεψη έγινε συζήτηση και για τις ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία. Η εκτίμηση είναι ότι το επόμενο 10ήμερο θα υπάρχει πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες φτάνουν στη χώρα μας αρκετά εισπνεόμενα, στα οποία καταγράφονται ελλείψεις. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνει ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε γενόσημα.

Οι συστάσεις της ΕΕ

Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ενωσης συμφώνησαν την Τετάρτη σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση με αφορμή τη νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα. Συγκεκριμένα υπάρχουν συστάσεις ώστε οι χώρες της ΕΕ:

  • να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

Παράλληλα «ενθαρρύνονται ενθέρμως» για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Όπως επίσης ενθαρρύνονται να λάβουν περεταίρω μέτρα και ιδιαίτερα:

  • τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
  • συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.