Παραπληροφόρηση σχετικά με γυναίκα που εμφανίζεται σε βίντεο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Newsroom
Παραπληροφόρηση σχετικά με γυναίκα που εμφανίζεται σε βίντεο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Μια ξανθιά γυναίκα στρατιωτικός που εμφανίστηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε θέμα συζήτησης. Τι ισχύει.

Με αφορμή το βιντεοσκοπημένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι στρατιώτες που τον πλαισιώνουν είναι ηθοποιοί. Χρήστες παρουσίασαν, ως μοναδικό τεκμήριο για τον ισχυρισμό, φωτογραφικό υλικό που υποτίθεται πως απεικονίζει μια στρατιωτικό της εξεταζόμενης λήψης να φωτογραφίζεται σε διάφορες περιστάσεις δίπλα από τον Ρώσο Πρόεδρο, υποδυόμενη διάφορους ρόλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ellinikahoaxes ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί καθώς στην πραγματικότητα στις φωτογραφίες απεικονίζονται δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ας δούμε τι ισχύει.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφτηκε το Αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας που εδρεύει στο Ροστόφ-ον-Ντον και απηύθυνε λόγο προς το ρωσικό λαό. Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν μετέφερε μηνύματα ενότητας ενώ έκανε αναφορά σε «πόλεμο των κυρώσεων και στις δυτικές ελίτ που εργαλειοποιούν την Ουκρανία».

Χρήστες απομόνωσαν ένα καρέ από την εν λόγω ομιλία και το ενσωμάτωσαν σε φωτογραφικό κολλάζ με δύο ακόμα λήψεις, στις οποίες απεικονίζεται επίσης μια ξανθιά γυναίκα να φωτογραφίζεται δίπλα στο Ρώσο Πρόεδρο. Έτσι, σχηματίστηκε η εντύπωση πως οι εικονιζόμενες γυναίκες είναι ένα πρόσωπο το οποίο άλλοτε παριστάνει την στρατιωτικό, άλλοτε την «ευσεβή πιστή» και άλλοτε την επιχειρηματία στον κλάδο της αλιείας. Ρεπορτάζ του γαλλικού BFMTV και της βρετανικής Daily Mail συνέβαλαν στη διάδοση του επίμαχου ισχυρισμού.

Τι ισχύει

Όπως προκύπτει από τον ρωσικό ηλεκτρονικό τύπο, η γυναίκα που φωτογραφίζεται πίσω από τον Βλάντιμιρ Πούτιν ονομάζεται Άννα Σιντορένκο (Анна Сидоренко) και είναι Λοχαγός του ιατρικού τμήματος του 71ου Συντάγματος του Ρωσικού Στρατού. Η Σιντορένκο παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος του Θάρρους από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ποια είναι η δεύτερη γυναίκα που εμφανίζεται στις φωτογραφίες

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοδευόμενος από τον τέως πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισκέφτηκε το νησί Λίπνο στο

Νόβγκοροντ της Ρωσίας.
Εκεί συναντήθηκε με ντόπιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τις αλιείας και περιηγήθηκε στη λίμνη Ίλμεν. Οι δύο άνδρες ξεναγήθηκαν στο ναό του Αγίου Νικολάου και αργότερα δείπνησαν στις όχθες της μικρότερης λίμνης Νικόλσκογιε. Ανάμεσα στους ψαράδες, εντοπίζεται και η γυναίκα των εξεταζόμενων λήψεων.
Ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ του Russia Today, το οποίο πλέον έχει διαγραφεί:

Ομοίως, η ίδια γυναίκα εντοπίζεται και σε άλλες περιστάσεις δίπλα στο Ρώσο Πρόεδρο. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Ιανουαρίου του 2017, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε το μοναστήρι Yuriev του Αγίου Γεωργίου, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την πόλη Νόβγκοροντ, και παρακολούθησε τη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία (γρηγοριανό ημερολόγιο).

Όπως προκύπτει από το ελεύθερα διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό αλλά και από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδες του Κρεμλίνου, η γυναίκα βρισκόταν δίπλα στο Ρώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Ύστερα, ο Πούτιν δείπνησε με την ομάδα των ίδιων αλιέων που είχε συναντήσει στο Λίπνο, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Παρότι οι εξεταζόμενες αναρτήσεις παρουσιάζουν τις επίμαχες φωτογραφίες με τον ισχυρισμό ότι σε όλες απεικονίζεται η αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού Άννα Σιντορένκο, οι δύο λήψεις στη βάση του κολλάζ απεικονίζουν μια άλλη γυναίκα, τη Λαρίσα Σεργκούχινα. Η Σεργκούχινα γεννήθηκε στο Νόβγκοροντ και είναι μέλος της παράταξης “Ενωμένη Ρωσία” (Единая Россия), που στηρίζει τις πολιτικές του Πούτιν. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διετέλεσε ηγέτης του εν λόγω κόμματος.

Σύγκριση των δυο προσώπων

Για την ακόλουθη σύγκριση χρησιμοποιήσαμε τη φωτογραφία της Σιντορένκο, την οποία πήραμε από τη συλλογή του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (31/12) και την πιο πρόσφατη φωτογραφία (29/12) της Σεργκούχινα, η οποία βρίσκεται δημοσιευμένη στον προσωπικό λογαριασμό της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK.

Διαφορές ανάμεσα στα δύο πρόσωπα εντοπίζονται και στην ακόλουθη σύγκριση. Ειδικότερα, συγκρίναμε μια περικομμένη λήψη της Σιντορένκο από τον φωτογράφο του πρακτορείου Ria Novosti, Μικαήλ Κλιμεντίεβ, από την ομιλία του Πούτιν, με μια φωτογραφία της Σεργκούχινα από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη γενέτειρά της, Νόβγκοροντ.

Παρότι, λοιπόν, υπάρχει μια σχετική ομοιότητα ανάμεσα στις δύο γυναίκες, αν εστιάσουμε στα πρόσωπά τους μπορούμε να εντοπίσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια. Η Λαρίσα Σεργκούχινα (δεξιά) έχει μια ελιά στο δεξί της μάγουλο, ενώ η Άννα Σιντορένκο (αριστερά) όχι.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η γυναίκα με το στρατιωτικό χιτώνιο που βρίσκεται πίσω από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε βίντεο με ευχητήριο μήνυμα που απευθύνει στο ρωσικό λαό, δεν ταυτίζεται με τη γυναίκα που έχει κατά το παρελθόν φωτογραφηθεί πλησίον του σε αλιευτικό σκάφος, στις όχθες της λίμνης Νικόλσκογιε και στο μοναστήρι Yuriev του Αγίου Γεωργίου. Η πρώτη γυναίκα ονομάζεται Άννα Σιντορένκο είναι αξιωματικός με το βαθμό του Λοχαγού στην ιατρική υπηρεσία του 71ου Συντάγματος του Ρωσικού Στρατού. Η δεύτερη ονομάζεται Λαρίσα Σεργκούχινα είναι επιχειρηματίας και πολιτικός από την Νόβγκοροντ.