Όταν η Καϊλή αποθέωνε το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο (vid)

Newsroom
Όταν η Καϊλή αποθέωνε το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο (vid)
Λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Εύα Καϊλή αποθέωσε στο Ευρωκοινοβούλιο το Κατάρ.

Στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κατάρ φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής προσήχθη στις Βρυξέλλες και βρίσκεται υπό ανάκριση από τις βελγικές αρχές, ενώ το πρωί της Παρασκευής (9/12) συνελήφθη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είχε πολλές σκιές. Όλα ξεκίνησαν από τον χρηματισμό της αρμόδιας επιτροπής της FIFA για την ανάθεση της διοργάνωσης και τα «εγκλήματα» συνεχίστηκαν με τους χιλιάδες θανάτους, περίπου 6.500 σύμφωνα με τον Guardian, εργατών που δούλευαν σε αισχρές συνθήκες για πενιχρούς μισθούς.

Η Εύα Καϊλή είχε επισκεφθεί στις αρχές Νοεμβρίου το Κατάρ και στη συνέχεια, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη χώρα «πρωτοπόρο» στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Στις 21 Νοεμβρίου, η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει εντύπωση καθώς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε υπερασπιστεί τη διοργάνωση του Κατάρ κάνοντας λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα.

«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Μόνος μου είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και μειώνοντας τον κατώτατο μισθό. Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να τους κάνουν διακρίσεις. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όποιον τους μιλάει ή εμπλέκεται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.

Μου έχουν κάνει διάλεξη ως Έλληνας και θυμίζω σε όλους μας ότι έχουμε χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αποτυχίας μας για νόμιμους τρόπους μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προβάλλουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για διαλέξεις για να παίρνουμε φτηνή προσοχή από τα ΜΜΕ. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας, τον σεβόμαστε, ακόμα και χωρίς LNG. Πρόκειται για μια νέα γενιά έξυπνων, υψηλά μορφωμένων ανθρώπων. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν. Και είναι διαπραγματευτές για την ειρήνη. Είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Έχουν ήδη πετύχει το ακατόρθωτο», είχε πει τότε η Εύα Καϊλή.