Βίντεο δείχνει πόσα μικρόβια πετάγονται όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι της τουαλέτας (vid)

Newsroom
Βίντεο δείχνει πόσα μικρόβια πετάγονται όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι της τουαλέτας (vid)
Απίστευτα πλάνα αποκάλυψαν γιατί πρέπει να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας σας κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι.

Πολλά είναι τα μέρη το σπιτιού στα οποία μπορεί να συγκεντρωθούν ή να «απελευθερωθούν» μικρόβια και δεν το ξέρουμε. Σ' ένα από αυτά είναι και η τουαλέτα.

Εύλογα θα μπορούσε να πει κάποιος «μα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρόβια στην τουαλέτα και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής», όμως ξέραμε πως όταν τραβάμε το καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης εκσφενδονίζονται σωματίδια, βλαβερά για την υγεία;

Αυτό αποδείχτηκε μέσω μιας νέας έρευνα του CU Boulder, στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις από το καζανάκι της τουαλέτας υπό ένα εντελώς νέο πρίσμα και τώρα βγήκε στο φως της δημοσιότητας. Ενώ αρκετοί άνθρωποι αφήνουν το καπάκι ανοιχτό για να το βλέπει ο κόσμος όταν πατάνε το κουμπί, πολλοί δεν γνωρίζουν όλα τα σωματίδια που εκσφενδονίζονται στον αέρα όταν ενεργοποιείται το καζανάκι.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας φωτεινά πράσινα λέιζερ και εξοπλισμό κάμερας, η ομάδα των χημικών του CU Boulder διεξήγαγε το πείραμα για να αποκαλύψει πώς τα μικροσκοπικά σταγονίδια νερού, που είναι αόρατα με γυμνό μάτι, εκτοξεύονται γρήγορα στον αέρα όταν τραβιέται το καζανάκι μιας δημόσιας τουαλέτας χωρίς καπάκι.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, είναι η πρώτη που απεικονίζει την ταχύτητα και την εξάπλωση αυτών των σωματιδίων.

Μάλιστα, είναι γνωστό πως αυτά τα σωματίδια μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο έκθεσης για όποιον χρησιμοποιεί τις δημόσιες τουαλέτες.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πάνω από 60 χρόνια ότι όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας, τα στερεά και τα υγρά κατεβαίνουν όπως έχουν σχεδιαστεί, αλλά αυτό που δεν γνώριζαν είναι πως μικροσκοπικά, αόρατα σωματίδια απελευθερώνονται επίσης στον αέρα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει επιστημονικά όργανα για να ανιχνεύσουν την παρουσία αυτών των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τις λεκάνες και μάλιστα έχει φανεί εκ του αποτελέσματος πως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μπορούν να προσγειωθούν στις γύρω επιφάνειες.

Βέβαια, μέχρι τώρα κανείς δεν είχε καταλάβει πώς μοιάζουν αυτά τα σταγονίδια ή πώς τα σωματίδια έφτασαν εκεί.

Η κατανόηση των ταχυτήτων αυτών των σωματιδίων, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς είναι σημαντική για τον μετριασμό του κινδύνου έκθεσης μέσω απολύμανσης, εξαερισμού ή βελτιωμένου σχεδιασμού τουαλετών.

Όσον αφορά τον ιός που προκαλεί τον COVID-19 (SARS-CoV-2) και υπάρχει στα ανθρώπινα απόβλητα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος πειστικά στοιχεία ότι εξαπλώνεται αποτελεσματικά μέσω των αερολυμάτων της τουαλέτας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια εκτοξεύονται γρήγορα και συγκεκριμένα με ταχύτητα 2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, φτάνοντας έως και 1,5 μέτρο πάνω από την τουαλέτα μέσα σε 8 δευτερόλεπτα.

Ενώ τα μεγαλύτερα σταγονίδια τείνουν να κατακάθονται σε επιφάνειες μέσα σε δευτερόλεπτα, τα μικρότερα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για αρκετά λεπτά ή και περισσότερο.