Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε εξαπατημένος ή επικίνδυνος πρωθυπουργός; Αν ψεύδεστε θα παραιτηθείτε» (vid)

Newsroom
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε εξαπατημένος ή επικίνδυνος πρωθυπουργός; Αν ψεύδεστε θα παραιτηθείτε» (vid)
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία».

Είπε συγκεκριμένα: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος». Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

«Από ποιον άραγε εξαπατηθήκατε; Από τον ανιψιό σας;»

«Από ποιον άραγε εξαπατηθήκατε; Από τον ανιψιό σας που τον είχατε ορίσει ως βοηθό εκπληρώσεως στον έλεγχο της ΕΥΠ, διότι φαίνεται ότι στο δικό σας το μυαλό η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι μια οικογενειακή υπόθεση; Εσείς δεν είσαστε που είπατε σε συνέντευξή σας, στους Sunday Times αν δεν κάνω λάθος, ότι τον αποπέμψατε τον ανιψιό σας φορτώνοντάς του την ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ο ίδιος όμως, ήρθε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε. Ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως κι ότι εσείς τον παρακαλούσατε να μείνει. Αυτός έφυγε. Είναι έτσι ή δεν είναι; Ποια είναι η αλήθεια; Θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε ποια είναι η αλήθεια; Δεν το είπε αυτό; Α, δεν το είπε αυτό. Τα πρακτικά, φέρτε εδώ τα πρακτικά. Θα τελειώσει αυτό το παιχνιδάκι με τους θεσμούς. Θα τελειώσει κύριοι. Να κρύβεστε. Ντροπή σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας εξαπατημένος και παραπλανημένος πρωθυπουργός ή είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός; Αν είστε παραπλανημένος είστε ανεπαρκής. Αν όμως είστε ιθύνων νους, ο ηθικός αυτουργός τότε είστε επικίνδυνος πρωθυπουργός...», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ήρθε μετά από 40 μέρες κρυφτό για να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα: «Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους Ευρωβουλευτές; Και άλλους πολιτικούς; Και άλλους δημοσιογράφους; Αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;».

«Αν είστε αθώος, ιδού η Ρόδος. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς αθώος αποχαρακτηρίστε το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή», τόνισε.

«Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, σας καλώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε αν «έπρεπε να περάσουν 3μιση χρόνια για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καθεστωτικές πρακτικές»: «Έχετε οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανή εκτροπή για τα δημοκρατικά δεδομένα».