Νέα μελέτη εξηγεί πως η ζωή «περνάει» μπροστά από τα μάτια σας πριν πεθάνετε

Newsroom
Νέα μελέτη εξηγεί πως η ζωή «περνάει» μπροστά από τα μάτια σας πριν πεθάνετε
Μια νέα έρευνα θα μπορούσε να μας δώσει μια καινούργια εικόνα για το τι μας συμβαίνει όταν πεθαίνουμε.

Ακούμε συχνά τη φράση ότι η ζωή σας περνάει μπροστά από τα μάτια σας πριν από το θάνατο, αλλά μια νέα μελέτη μπορεί μόλις να απέδειξε ότι αυτή η θεωρία είναι αληθινή.

Νευροεπιστήμονες που ανέλυσαν καταγραφές του εγκεφάλου ενός 87χρονου άνδρα τις στιγμές πριν πεθάνει ανακάλυψαν ότι είχε μια έκρηξη εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η ομάδα διαπίστωσε αύξηση και αλλαγή στα εγκεφαλικά κύματα άλφα και γάμμα του άνδρα - τα οποία συνήθως εμπλέκονται στις γνωστικές διαδικασίες και στην ανάκληση της μνήμης - γεγονός που υποδηλώνει ότι βίωσε μια «ανάκληση της ζωής» πριν από τον θάνατο.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers, αναφέρει ότι ο άνδρας είχε νοσηλευτεί και χειρουργηθεί λόγω μιας άσχημης πτώσης που προκάλεσε αιμορραγία στον εγκέφαλό του. Ενώ υποβαλλόταν σε θεραπεία μετά τα ατυχήματά του, απεβίωσε κατά τη διάρκεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG).

Στην ανάλυση των καταγραφών στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά το θάνατό του, διαπίστωσαν ότι ενώ η καρδιά του άνδρα σταμάτησε να χτυπά, ο εγκέφαλός του αύξησε τη δραστηριότητά του, προτείνοντας ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί αφού το αίμα σταματήσει να ακολουθεί σε αυτόν μετά το θάνατο κάποιου.

Καθώς τα ευρήματα βασίζονται σε ένα μόνο άτομο, οι ερευνητές κάλεσαν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί και να θυμούνται ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί η θεωρία.