Η ενεργειακή κρίση χαλάει τα Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα: Σβήνουν τα φώτα των στολισμών

Newsroom
Η ενεργειακή κρίση χαλάει τα Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα: Σβήνουν τα φώτα των στολισμών
Στην Ισπανία οι επιχειρηματίες ζητούν να γίνουν κανονικά οι στολισμοί γιατί προσελκύουν πελάτες.

Η ενεργειακή κρίση μπαίνει εμπόδιο ακόμη και στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Άλλες χρονιές, θα βλέπαμε σχεδόν όλες τις μεγάλεις πόλεις της Ευρώπης στολισμένες, όμως τώρα τα περιθώρια στενεύουν.

Στη Βερόνα, για παράδειγμα, έχουν τοποθετηθεί ξύλινοι πάγκοι που μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν το ζεστό κρασί και να κάνουν τα ψώνια τους, αλλά τα λαμπερά γιορτινά φώτα που στόλιζαν τους δρόμους φέτος βρίσκονται ακόμα υπό σκέψη. Οι αξιωματούχοι, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει πως θα γίνει ο στολισμός καθώς οι επιπτώσεις του Ουκρανικού πολέμου που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της ενεργειακής κρίσης έχουν «ζορίσει» την κατάσταση.

Παρόμοιες είναι οι σκέψεις και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην Ισπανία, οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι αν τα φώτα δεν ανάψουν... τα Χριστούγεννα θα «σβήσουν». Όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι η πανδημία μείωσε την κίνηση στην αγορά εγείρει ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Έτσι, όπως επισημαίνουν, οι στολισμοί φέρνουν πελάτες, καθώς οι πολίτες κάνουν βόλτες και ψωνίζουν. Οι επιχειρηματίες, σημειώνουν ότι είναι αναγκαίο να κινηθεί η αγορά, ειδικότερα φέτος, ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία.

Ακόμη και στο Στρασβούργο, φέτος, το κεντρικό δέντρο της διάσιμης χριστουγεννιάτικης αγοράς, έχει λιγότερα φώτα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γαλλική πόλη η οποία κάθε χρόνο προσελκύει 2 εκατομμύρια επισκέπτες, επιδιώκει να μείωσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%.

Στο Παρίσι, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις ημέρες των εορτών, έχει μπει ωράριο στα.. φώτα. Στα Ηλύσια Πεδία, φωτίζονται μόνο μέχρι τις 23:45 και όχι έως τις 2 τα ξημερώματα όπως παραδοσιακά γινόταν τις προηγούμενες χρονιές.