Η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη στην πρώτη περίοδο μαζικής εξαφάνισης μετά από αυτή των δεινοσαύρων

Newsroom
Η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη στην πρώτη περίοδο μαζικής εξαφάνισης μετά από αυτή των δεινοσαύρων
Όταν ακούμε τη λέξη «εξαφάνιση», οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε αυτόματα αυτό που συνέβη στους δεινόσαυρους, αλλά η πρώτη μαζική εξαφάνιση από τότε συμβαίνει ήδη.

Μπορεί εμείς οι άνθρωποι να σπάσαμε μόλις αυτό το μήνα το νέο ρεκόρ πληθυσμού των οκτώ δισεκατομμυρίων, αλλά αυτός ο πλανήτης αλλάζει ανεπανόρθωτα μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βρισκόμαστε τώρα στο έκτο γεγονός μαζικής εξαφάνισης στον κόσμο - το πρώτο από τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια - και είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Και αυτό γιατί οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η λεηλασία των φυσικών πόρων της γης και η κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» του 2022 διαπίστωσε ότι το συγκλονιστικό 30% της βιοποικιλότητας της βιώσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων για να θρέψει τον κολοσσιαίο ανθρώπινο πληθυσμό της Γης.

Με λίγα λόγια, ενώ εμείς οι άνθρωποι μπορεί, επιφανειακά, να ευημερούμε, η συνεχιζόμενη κυριαρχία μας στον πλανήτη έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των ζώων και των φυτών.

Και αν συνδυάσετε την ανάγκη της ανθρωπότητας για τροφή και ενέργεια μαζί με τη ζημιά που προκαλείται στο κλίμα, η οποία οδηγεί σε περισσότερες πλημμύρες και ξηρασία, τότε έχετε μια συνταγή για καταστροφή.

Όπως αναφέρει το WWF, η εξαφάνιση εκτιμάται σήμερα ότι συμβαίνει 1.000 έως 10.000 φορές ταχύτερα από ό,τι θα συνέβαινε φυσιολογικά, αν δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ωστόσο, η μικρή χρυσή τομή σε αυτή την κατάσταση είναι ότι επειδή το έκτο φαινόμενο μαζικής εξαφάνισης προκαλείται από τον άνθρωπο, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε επίσης να το επιβραδύνουμε αναλαμβάνοντας δράση.