Αυτός είναι ο λόγος που νιώθεις ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όταν πίνεις αλκοόλ

Newsroom
Αυτός είναι ο λόγος που νιώθεις ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όταν πίνεις αλκοόλ
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αίσθηση του χρόνου που περνάει γρήγορα μπορεί φαίνεται περισσότερο όταν το αλκοόλ συνδυάζεται με δραστηριότητες που μας αποσπούν την προσοχή από την παρακολούθηση του ρολογιού.

Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι η ώρα περνάει πιο γρήγορα όταν διασκεδάζουμε έξω με φίλους και ειδικότερα όταν είμαστε υπό την επήρεια του αλκοόλ. Γιατί, λοιπόν, ο χρόνος μοιάζει πάντα να «τρέχει» όταν έχετε καταναλώσει αλκοόλ; Λοιπόν, υπάρχουν μερικές εξηγήσεις.

Επικαλούμενοι τον νευροεπιστήμονα Warren Meck, οι λέκτορες Ruth Ogden και Catharine Montgomery του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ πρότειναν ότι ένας τέτοιος λόγος μπορεί να είναι επειδή η ίδια η κατανάλωση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας παρακολουθεί τον χρόνο, μεταβάλλοντας την ταχύτητα ενός «εσωτερικού ρολογιού».

Μια άλλη πρόταση είναι ότι οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούμαστε εκείνη τη στιγμή επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου, ενδεχομένως κρατώντας μας απασχολημένους και εμποδίζοντάς μας να παρακολουθούμε τη θέση των δεικτών του ρολογιού.

11

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο, οι διδάσκοντες προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν ο χρόνος εξακολουθούσε να «κυλά» όταν οι συμμετέχοντες δεν εμπλέκονταν στους τύπους των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που συνήθως συνδέονται με το αλκοόλ.

Στη μελέτη, που περιγράφεται για το The Psychologist, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν μια εργασία ταξινόμησης λέξεων χωρίς να τους πουν ότι αργότερα θα τους ρωτούσαν πόσο διαρκούσε η εργασία, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν απίθανο να παρακολουθούν τον χρόνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ικανότητα των συμμετεχόντων να εκτιμούν τη διάρκεια του έργου ταξινόμησης λέξεων σε λεπτά και δευτερόλεπτα δεν επηρεάστηκε από την κατανάλωση αλκοόλ, αν και η κατανάλωση υψηλής δόσης αλκοόλ είχε ως αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι ο χρόνος περνούσε πιο γρήγορα.

Ορίστε, λοιπόν, αν και δεν θα συμβούλευα να χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ως τρόπο για να επιταχύνετε βαρετές εργασίες, φαίνεται ότι ο χρόνος όντως περνάει γρήγορα ως αποτέλεσμα αυτού.