Η συγκλονιστική ιστορία του «ραδιενεργού» θανάτου του Eben Byers (vid)

Newsroom
Η συγκλονιστική ιστορία του «ραδιενεργού» θανάτου του Eben Byers (vid)
Πριν τον τραγικό θάνατο του Μπάιερ, η Αμερική είχε θεωρήσει το ράδιο ως ακίνδυνο και μάλιστα διαφήμιζε τα οφέλη του για την υγεία και την ευεξία κατά τις δεκαετίες του '20 και του '30.

Οι κίνδυνοι των ραδιενεργών υλικών, όπως το ράδιο, είναι ευρέως γνωστοί, ωστόσο το ράδιο χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως τονωτικό για την υγεία, σχεδιασμένο για τη θεραπεία βαριά ασθενειών. Ωστόσο, σάπιζε και σκότωνε αργά και βασανιστικά τους ανθρώπους με ραδιενεργή δηλητηρίαση.

Ένα άτομο που πέθανε με αυτόν τον τρόπο ήταν ο ερασιτέχνης παίκτης του γκολφ και απόφοιτος του Γέιλ Eben Byers.

Σε ηλικία 51 ετών, ο Byers - γιος του πλούσιου συλλέκτη έργων τέχνης και χρηματοδότη Alexander McBurney Byers - πέθανε από πολλαπλούς καρκίνους που προκλήθηκαν από ραδιενέργεια μετά την κατανάλωση του Radithor, ενός δημοφιλούς φαρμάκου με πατέντα που παρασκευαζόταν από ράδιο διαλυμένο σε νερό.

Ο Μπάιερς πέρασε τρία χρόνια πίνοντας το «τονωτικό για την υγεία», αφού του το συνταγογράφησε ο ένας «κομπογιαννίτης» γιατρός, ονόματι Γουίλιαμ Μπέιλι, αφού ο Μπάιερς χτύπησε το χέρι του το 1927.

Χωρίς να το γνωρίζει ο Byers ή πολλοί άλλοι ασθενείς του Bailey, ο συγκεκριμένος γιατρός δεν ήταν καν ειδικευμένος. Είχε εγκαταλείψει το Χάρβαρντ και έβγαλε χρήματα αναπτύσσοντας το τονωτικό του Radithor, το οποίο στη συνέχεια πούλησε ευρέως σε ανήμπορους. Πιστεύεται ότι πούλησε 400.000 μπουκάλια του τονωτικού αυτού «φαρμάκου».

Το Radithor εκείνη την εποχή πίστευαν ότι ήταν γεμάτο οφέλη για την υγεία και ανακούφιζε από πόνους, ενοχλήσεις και ακόμη και αναζωογονούσε κάποιον σεξουαλικά.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ίσχυε για τον Μπάιερς. Μετά από τρία χρόνια κατανάλωσης του ραδιενεργού τονωτικού, ο Byers άρχισε να καταρρέει από μέσα.

Οι παρενέργειες της κατανάλωσης του Radithor περιλάμβαναν την πτώση των δοντιών του, την ανάγκη αφαίρεσης του σαγονιού του και τη δημιουργία οπών στον εγκέφαλο και το κρανίο του.

Παρά το γεγονός ότι τα οστά και οι ιστοί του άρχισαν κυριολεκτικά να σαπίζουν από μέσα προς τα έξω, το ράδιο ανακούφιζε και ουσιαστικά ο ασθενής δεν μπορούσε να νιώσει τον πόνο.

Το 1932, τρία χρόνια αφότου άρχισε να πίνει Radithor, ο Μπάιερς πέθανε από καρκίνο που προκλήθηκε από ακτινοβολία λόγω των θανατηφόρων εγχύσεων νερού που κατανάλωνε. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε «δηλητηρίαση από ακτινοβολία» χρησιμοποιώντας την ορολογία της εποχής, αλλά οφειλόταν σε καρκίνους και όχι σε οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας.

Η σορός του είναι θαμμένη στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, σε φέρετρο με επένδυση μολύβδου.

Μετά το θάνατό του, ο Μπάιερς έγινε ευρέως γνωστός για τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε. Προηγουμένως, η Αμερική είχε θεωρήσει το ράδιο ως ακίνδυνο και μάλιστα διαφήμιζε τα οφέλη του για την υγεία και την ευεξία κατά τις δεκαετίες του '20 και του '30.

Ωστόσο, ο θάνατος του Byers έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και ενίσχυσε την ευαισθητοποίηση για τις ραδιενεργές «θεραπείες», οι οποίες άρχισαν να διαδίδονται ευρέως.