Κηπουρός καλλιεργεί το πιο επικίνδυνο φυτό του κόσμου: Το τσίμπημά του είναι τόσο ανυπόφορο που έχει προκαλέσει αυτοκτονίες (vid)

Newsroom
Κηπουρός καλλιεργεί το πιο επικίνδυνο φυτό του κόσμου: Το τσίμπημά του είναι τόσο ανυπόφορο που έχει προκαλέσει αυτοκτονίες (vid)
Βρετανός κηπουρός καλλιεργεί τo «Gympie-Gympie», γνωστό και ως «φυτό αυτοκτονίας».

Ένας 49χρονος άνδρας στη Βρετανία καλλιεργεί στο σπίτι του ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φυτό, το Dendrocnide Moroides (θαμνώδης δεντροτσουκνίδα) ή αλλιώς Gympie-Gympie. Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο φυτό του κόσμου που είναι γνωστό και ως «φυτό αυτοκτονίας». Ένα τσίμπημά του είναι σαν να σε καίει καυτό οξύ και ταυτόχρονα να παθαίνεις ηλεκτροπληξία.

Ο Daniel Emlyn-Jones αποφάσισε να μεγαλώσει το Gympie-Gympie στο σπίτι του, τοποθετώντας το σε ένα κλουβί το οποίο έχει αρκετά σήματα κινδύνου, διότι αν το φυτό έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, οι παρενέργειές του θα είναι αρκετά επίπονες. Μάλιστα, οι πόνοι που προκαλεί είναι τόσο ανυπόφοροι που κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν αντέξει κι έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους.

Μερικές πληροφορίες για το Gympie-Gympie

Το Dendrocnide Moroides ή Gympie-Gympie ευδοκιμεί στα τροπικά δάση της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Εκτός από την Αυστραλία, μπορεί να βρεθεί στην Ινδονησία και στις Μολούκες. Είναι θάμνος ύψους 1-2 μέτρων, αποτελούμενο συνήθως από ένα βλαστό με μεγάλα, σχήματος καρδιάς φύλλα μήκους 12-22 εκ. και πλάτους 11-18 εκ, με λεπτά οδοντοτό περιθώριο. Το είδος αυτό είναι ένας πρώιμος εποικιστής κενών στο δάσος, π.χ. μετά την πτώση ενός δέντρου, φυτρώνοντας μετά από ενόχληση του χώματος στο απευθείας ηλιακό φως.

Το είδος είναι μοναδικό στο γένος του στο ότι έχει αμφισεξουαλικές ταξιανθίες στις οποίες τα λίγα αρσενικά άνθη περιβάλλονται από θηλυκά. Τα άνθη είναι μικρά, αλλά όταν επικονιαστούν ο βλαστός τους πρήζεται για να δημιουργηθεί ο καρπός. Ο καρπός είναι χυμώδεις και μουροειδής, εξού και το επιστημονικό του όνομα και έχει χρώμα έντονο ροζ ή μοβ. Κάθε καρπός περιέχει ένα σπόρο που βρίσκεται στο εξωτερικό του.

Η επαφή με τους βλαστούς ή με τα φύλλα προκαλεί πολύ έντονο τσούκνισμα από τις πυριτιούχες τσουκνιδότριχες οι οποίες διαπερνούν το δέρμα. Από το τσούκνισμα δημιουργούνται κόκκινα σπυράκια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια πρησμένη μάζα. Ο πόνος διαρκεί από μέρες ως μήνες. Η τσουκνίδα αυτή είναι γνωστό ότι έχει σκοτώσει έναν άνθρωπο και ζώα όπως σκυλιά και άλογα.

Το φυτό της αυτοκτονίας που προκαλεί ανυπόφορο πόνο

Ενδεικτικό του πόνου που προκαλούν τα αγκάθια του είναι ένα περιστατικό που είχε συμβεί σε έναν άτυχο άνδρα. Χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ήταν, το χρησιμοποίησε ως χαρτί υγείας. Οι πόνοι τον τρέλαναν και προτίμησε να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα όπλο. Οι επικίνδυνες παρενέργειες της τσουκνίδας οδήγησαν ακόμη και ορισμένους ερευνητές να εγκαταλείψουν τις μελέτες τους για το συγκεκριμένο φυτό.

Ο Daniel, ο οποίος είναι δάσκαλος στην Οξφόρδη μίλησε για την απόφασή του να καλλιεργήσει μέσα στο σπίτι του αυτό το επικίνδυνο φυτό. «Δεν θέλω να ακουστώ χαζός. Το κάνω με μεγάλη ασφάλεια. Μερικοί κήποι έχουν αυτά τα φυτά ως ενδιαφέροντα δείγματα». Πρόσθεσε ότι ήθελε να μεγαλώσει το φυτό επειδή «βαριόταν τα γεράνια» και προτιμούσε να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον το χόμπι του για την κηπουρική.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει τσιμπηθεί ελαφριά από το Gympie-Gympie και έχει χρησιμοποιήσει 3% υδροχλωρικό οξύ, με το οποίο έχει μουλιάσει την περιοχή για 15 λεπτά προκειμένου να μειώσει τον πόνο. Όσοι έχουν τσιμπηθεί από το φυτό έχουν περιγράψει τον πόνο ως «τον χειρότερο που μπορείτε να φανταστείτε».