Σοκαρισμένος ο κόσμος που μαθαίνει πώς η Ιαπωνία εφαρμόζει τη θανατική ποινή: «Απαγχονισμός και με άκρα μυστικότητα»

Newsroom
Σοκαρισμένος ο κόσμος που μαθαίνει πώς η Ιαπωνία εφαρμόζει τη θανατική ποινή: «Απαγχονισμός και με άκρα μυστικότητα»
Σάλος και αντιδράσεις με τον τρόπο που γίνονται οι εκτελέσεις στην Ιαπωνία.

Το 2022, αν ανατρέξει κανείς σε επίσημα στοιχεία αναζητώντας τις χώρες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, θα δει πως στο σύνολό τους, αυτές είναι 55. Προς έκπληξη των πάντων όμως, η Ιαπωνία είναι μέσα σε αυτές. Δεν το γνώριζαν πολλοί, ίσως κανείς, γιατί η Ιαπωνία κάνει τις εκτελέσεις υπό άκρα μυστικότητα.

Το 2021, η χώρα «έσπασε» μια σχεδόν διετή παύση εκτέλεσης, όταν τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η πρώτη εκτέλεση στην Ιαπωνία το 2022 έγινε τον Ιούλιο, όταν ο Tomohiro Kato, που δολοφόνησε επτά άτομα με μαχαίρι το 2008, απαγχονίστηκε.

Όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη δημοσίευση στο Reddit, πολλοί άνθρωποι δεν είχαν ιδέα ότι εκτελέσεις θανατοποινιτών εξακολουθούν να πραγματοποιείται στην Ιαπωνία και ήταν κάπως ιδιαίτερα άβολα για να μάθουν ότι η θανατική ποινή εκτελείται με μακροχρόνιο απαγχονισμό.

Επιπλέον, η θανατική ποινή στην Ιαπωνία «καλύπτεται από μυστικότητα» και φέρεται να γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι εκτελέσεις στην Ιαπωνία καλύπτονται από μυστικότητα, με τους κρατούμενους να ειδοποιούνται συνήθως μόνο λίγες ώρες νωρίτερα από τη μέρα εκτέλεσης και σε μερικούς να μην δίνετε καμία προειδοποίηση πριν από την εκτέλεση της θανατικής τους ποινής. Οι οικογένειές τους συνήθως ειδοποιούνται για την εκτέλεση μόνο αφού πραγματοποιηθεί».

2

Η New York Post αναφέρει ότι στους κρατούμενους που καταδικάστηκαν σε θάνατο σπάνε γρήγορα τον λαιμό τους χρησιμοποιώντας ένα σχοινί και μια πόρτα-παγίδα.

Μια μαύρη κουκούλα τοποθετείται πάνω από τα κεφάλια των κρατουμένων και τους δένουν τα μάτια προτού οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πατήσουν ταυτόχρονα τα κουμπιά, που απελευθερώνουν την πόρτα. Τα κουμπιά είναι πολλά, για να μην ξέρει κανείς από τους υπαλλήλους ποιο είναι το σωστό που οδηγεί στον θάνατο, ώστε να έχουν τύψεις.

Μετά τον απαγχονισμό του Kato το καλοκαίρι, ο Hideaki Nakagawa, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιαπωνία, εξέφρασε την οργή του για την απόφαση και χαρακτήρισε την εκτέλεση «απάνθρωπη».

Ο Nakagawa είπε: «Ο απαγχονισμός του Tomohiro Kato είναι μια σκληρή επίθεση στο δικαίωμα στη ζωή. Ανεξάρτητα από τα εγκλήματα που είχε διαπράξει, δεν θα έπρεπε ποτέ να υποστεί την απόλυτη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στα χέρια του κράτους.

Ο Tomohiro Kato βρισκόταν στη διαδικασία να ζητήσει μια δεύτερη εκ νέου εκδίκαση της θανατικής του ποινής. Η εκτέλεση της πρώτης απόφασης κατά τη διάρκεια μιας αίτησης για επανάληψη της δίκης, παραβιάζει σαφώς την προστασία των δικαιωμάτων όσων αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή».

Οι ιαπωνικές αρχές θα πρέπει να εισαγάγουν αμέσως ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις ως πρώτο βήμα προς την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής και να μετατρέψουν όλες τις θανατικές ποινές σε ποινές φυλάκισης».