Οι Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα στην Καμπούλ για να διαλύσουν διαδήλωση υπέρ των γυναικών του Ιράν (vid)

Newsroom
Οι Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα στην Καμπούλ για να διαλύσουν διαδήλωση υπέρ των γυναικών του Ιράν (vid)
Με τα όπλα τους επιχείρησαν οι Ταλιμπάν να διαλύσουν διαδήλωση γυναικών στην πρεσβεία του Ιράν.

Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν μια διαδήλωση γυναικών που είχε οργανωθεί μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν στην Καμπούλ σε υποστήριξη προς τις γυναίκες του Ιράν που διαδηλώνουν εδώ και μέρες στη χώρα τους, των οποίων τον αγώνα λένε πως συμμερίζονται.

Με το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», περίπου 25 γυναίκες, με μαντίλες στο κεφάλι, διαδήλωσαν για περίπου 15 λεπτά στο δρόμο μπροστά στην ιρανική πρεσβεία πριν διαλυθούν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το κτίριο και πυροβολούσαν στον αέρα, έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Ταλιμπάν επιχείρησαν επίσης να χτυπήσουν τις διαδηλώτριες με τους υποκόπανους των όπλων τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Το Ιράν εξεγείρεται, τώρα είναι η σειρά μας», «Από την Καμπούλ στο Ιράν, πείτε όχι στη δικτατορία!», φώναζαν οι διαδηλώτριες πίσω από πανό που οι Ταλιμπάν τους άρπαξαν από τα χέρια.

Οι γυναίκες, μερικές από τις οποίες είχαν κρύψει τα πρόσωπά τους πίσω από γυαλιά ηλίου και χειρουργικές μάσκες, μάζεψαν ό,τι είχε απομείνει από τα πανό τους για να κάνουν μ' αυτά μπάλες από χαρτί και να τις πετάξουν στους Ταλιμπάν που βρίσκονταν απέναντί τους. Αυτοί διέταξαν επίσης τους δημοσιογράφους να σβήσουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει από τη διαδήλωση.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ιράν κάθε βράδυ από τις 16 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η νεαρή Μαχσά Αμινί άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, τρεις ημέρες αφού είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και στο πλαίσιο του οποίου οφείλουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους στους δημόσιους χώρους.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας με τον ιρανικό λαό και τις γυναίκες θύματα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν», δήλωσε μια οργανώτρια της διαδήλωσης, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο 2021, σποραδικές διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από γυναίκες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν παρά την απαγόρευσή τους, είτε με αίτημα να μην χάσουν τη δουλειά τους είτε διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία. Μερικές από τις διαδηλώσεις αυτές κατεστάλησαν βίαια και οι οργανώτριές τους συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν.

Η διεθνής κοινότητα επιμένει πως η άρση των περιορισμών των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Μέχρι τώρα καμιά χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την ισλαμιστική κυβέρνηση.