Από τη Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη: Ο διαδραστικός χάρτης που βρίσκει το πιο γνωστό άτομο της περιοχής σου

Από τη Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη: Ο διαδραστικός χάρτης που βρίσκει το πιο γνωστό άτομο της περιοχής σου
Ένας Φινλανδός γεωγράφος δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που σου επιτρέπει να μάθεις πού γεννήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες του πλανήτη από το χθες και το σήμερα.

Ο γεωεντοπισμός έχει μπει εδώ και πολύ καιρό στη ζωή μας και ήρθε μείνει. Σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούμε να πάμε σχεδόν πουθενά, αν πρώτα δεν ανοίξουμε τους χάρτες στο κινητό μας και δούμε τη διαδρομή ή ακόμη καλύτερα αν θέσουμε σε λειτουργεία το GPS.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με το οποίο εξοικειωνόμαστε, πολλαπλασιάζονται και άλλοι τύποι χαρτών που εκπληρώνουν μια διαφορετική λειτουργία. Όπως αυτός που δημιούργησε ο Topi Tjukanov, ένας Φινλανδός γεωγράφος, ο οποίος πρόκειται για έναν διαδραστικό χάρτη που σας επιτρέπει να μάθετε πού γεννήθηκαν οι μεγαλύτερες διασημότητες στον πλανήτη από το χθες και το σήμερα.

Έτσι, το πρότζεκτ του με τίτλο «Σημαντικοί άνθρωποι» υποδεικνύει τα πιο γνωστά άτομα στον κόσμο που σχετίζονται με μια τοποθεσία, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, με βάση μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Nature, η οποία περιλαμβάνει δημόσια πρόσωπα από το 3.500 π.Χ. έως το 2018 μ.Χ. λαμβάνοντας υπόψη μεγάλο όγκο δεδομένων από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και των Wikidata.

Και είναι επίσης μια πλήρως διαδραστική εφαρμογή που σου επιτρέπει να εστιάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη, για να βρεις πού γεννήθηκε ο κάθε διάσημος. Όπως προαναφέραμε, τα δεδομένα δεν περιορίζονται στις μεγάλες πόλεις και με ένα απλό «ζουμ» μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε τοποθεσίες με λιγότερους από χίλιους κατοίκους, για παράδειγμα.

...

Ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, αθλητές, συγγραφείς, πολιτικοί, επιστήμονες, ζωγράφοι ή ιστορικές προσωπικότητες έχουν μια θέση στον χάρτη που δημιούργησε ο Φινλανδός γεωλόγος, ο οποίος είναι ήδη γνωστός ως «Google Maps of celebrities».

Όπως καταλαβαίνεις, δεν γινόταν λοιπόν να μην επικεντρωθούμε στην Ελλάδα. Εδώ εκτός από τα ονόματα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του El Greco που ξεχωρίζουν από μακριά, όσο πας πιο κοντά στην Αθήνα για παράδειγμα βλέπεις να ξεπετάγονται κι άλλα, όπως του Γρηγόρη Μάκου ή του Μιχάλη Πελεκάνου. Έχει ενδιαφέρον πάντως να εστιάσεις στην περιοχή που μένεις ή στο χωριό σου και να μάθεις πιο είναι το πιο διάσημο άτομο που γεννήθηκε εκεί.