Στην Βρετανία σκέφτονται να δίνουν μπόνους για τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών εκτός ωρών αιχμής

Newsroom
Στην Βρετανία σκέφτονται να δίνουν μπόνους για τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών εκτός ωρών αιχμής
Οι Βρετανοί θα ενθαρρύνονται οσονούπω να βάζουν πλυντήριο εκτός ωρών αιχμής.

Οι βρετανικές αρχές θέλουν να ενθαρρύνουν μέσω εκπτώσεων τους καταναλωτές να προτιμούν τις ώρες που δεν είναι αιχμής για να χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές τους, όπως είναι τα πλυντήρια ρούχων, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες εφημερίδων, που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από την εταιρεία διαχείρισης του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης ESO, αυτή σκέφτεται να "επιβραβεύει" με εκπτώσεις τους Βρετανούς που θα υιοθετήσουν συμπεριφορές αυτού του είδους.

Αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν έως και 6 στερλίνες (7 ευρώ) ανά κιλοβατώρα χρήσης σε ώρες που δεν είναι αιχμής, χρησιμοποιώντας λιγότερο πλυντήρια ρούχων, πιάτων, σεσουάρ ή κονσόλες βιντεοπαιγνιδιών από τις 17:00 ως τις 20:00.

"Αναπτύσσουμε μια νέα υπηρεσία από την οποία θα μπορούν να ωφεληθούν οι καταναλωτές αυτόν τον χειμώνα και θα δώσουμε προσεχώς επιπλέον πληροφορίες", δήλωσε εκπρόσωπος της ESO.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times, η εταιρεία διαχείρισης θα θέσει την ιδέα αυτή στη διάθεση της ρυθμιστικής αρχής του τομέα, της Ofgem, ελπίζοντας ότι θα αρχίσει να υλοποιείται ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η αποκάλυψη του σχεδίου αυτού γίνεται την ώρα που αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για την ενεργειακή κατάσταση της Βρετανίας τον χειμώνα που έρχεται, μολονότι ο υπουργός Οικονομίας Νάντιμ Ζαχάουι απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Εν μέσω πετρελαϊκού σοκ και κυρίως κρίσης φυσικού αερίου, η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένονται δραστικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας τις επόμενες εβδομάδες.

Η Βρετανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους ιδιώτες αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε ετήσια βάση τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο μέσος λογαριασμός ενέργειας ανά νοικοκυριό μπορεί ως εκ τούτου να φτάσει τις 6.000 στερλίνες ετησίως, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, ήτοι σχεδόν το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στη Βρετανία.

Την Παρασκευή ο τομέας υγείας προειδοποίησε ότι μια "ανθρωπιστική κρίση" βρίσκεται στον ορίζοντα, καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί κινδυνεύουν να είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στην θέρμανση του σπιτιού τους ή την διατροφή τους αυτόν τον χειμώνα.

Ο πληθωρισμός έφτασε ήδη στο 10,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, που συνιστά ποσοστό ρεκόρ 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να ξεπεράσουν το 13% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Στα μέσα Αυγούστου, ο ενεργειακός τομέας στη Βρετανία κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει "γρήγορα" τις ενισχύσεις στους καταναλωτές λόγω της έκρηξης των τιμών ενέργειας.

Ωστόσο ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρέπεμψε το θέμα αυτό στον διάδοχό του στην πρωθυπουργία. Το αποτέλεσμα της κούρσας στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος για τη διαδοχή του θα γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Λιζ Τρας, που είναι το φαβορί, τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας, ενώ ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ χαρακτηρίζει "ηθική ευθύνη" να δοθούν περισσότερες άμεσες ενισχύσεις στους καταναλωτές, την ώρα που η δημόσια επιδότηση ανέρχεται σήμερα σε 400 στερλίνες ετησίως.