Κουτσούμπας στην Βουλή: «Στη Μύκονο δεν βάζετε ανεμογεννήτριες, δεν είναι "νησί των ανέμων"» (vid)

Newsroom
Κουτσούμπας στην Βουλή: «Στη Μύκονο δεν βάζετε ανεμογεννήτριες, δεν είναι "νησί των ανέμων"» (vid)
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για την απουσία ανεμογεννητριων από την Μύκονο.

Καυστικός προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη θέσπιση πλαισίου για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μάλιστα, αναφερόμενος στις ανεμογεννήτριες έφερε και ως παράδειγμα την Μύκονο από την οποία απουσιάζουν, ρωτώντας «έπαψε να είναι το νησί των ανέμων;».

Δείτε το video από το 11ο λεπτό και μετά...

Αναλυτικά η ομιλία του...

«Πραγματικά τραγική ειρωνεία, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή σας φέρνει στη Βουλή άλλο ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, η χώρα μας, ο λαός μας, να δοκιμάζεται για πολλοστή φορά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Δεν είναι μία ούτε δύο οι περιοχές που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς, που η φωτιά καίει για 8η μέρα, στη Λέσβο, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Ανατολική Αττική και αλλού έγιναν στάχτη οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας για τη δήθεν "ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού".

Είναι τέτοια η "ετοιμότητα" και η "επάρκειά" σας, που ήδη χιλιάδες στρέμματα δάσους, αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και κατοικίες έγιναν αποκαΐδια.

Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ακόμα στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου...

Αν αυτό που ζούμε κάθε χρόνο δεν είναι ένα διαρκές προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τότε τι είναι;

Ένα έγκλημα που έχει την υπογραφή όλων όσοι κυβερνήσατε.

Γιατί κανείς σας, καμιά κυβέρνηση, δεν είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, αλλά και γιατί όλοι σας ενισχύσατε την εμπορευματοποίηση της γης.

Γιατί τελικά το "προσάναμμα" για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις συνέπειές τους μέσα σ' αυτό το σύστημα είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση, τη γη, συνολικά το περιβάλλον ως πηγή κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για ποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας να μιλήσουμε;

Εδώ επιμένετε και σεις, όπως και οι προηγούμενοι, να διατηρείτε αυτόν τον απαράδεκτο, αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την αντιμετώπισή τους, μετά δηλαδή την καταστολή τους.

Από τα 17,7 εκατ. ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, πιστώσατε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.

Περίσσεψαν και οι δικαιολογίες περί "ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής κρίσης".

Νομίζετε πως βρήκατε ένα βολικό άλλοθι. Μα, ένας λόγος παραπάνω να πάρετε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ακόμα κι αυτή τη στιγμή. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, σάς λέμε: Πάρτε μέτρα, κάντε τα αυτονόητα:

Εξασφαλίστε ακόμα και με έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό τις αναγκαίες υποδομές και τα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Προχωρήστε τώρα στις αναγκαίες προσλήψεις για να καλυφτούν τα 4.000 κενά στους μόνιμους πυροσβέστες και τα 1.500 κενά επιστημονικού προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία.

Κάντε δεκτή, ψηφίστε την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική μάδα του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών.

Ξέρετε πολύ καλά πως όλοι οι πυροσβέστες 5ετούς και 7ετους υποχρέωσης και όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι άκρως απαραίτητοι.

Όλοι τους πρέπει να εργάζονται σε μόνιμη και σταθερή βάση για να καλύψουν ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, προκειμένου να μπορέσουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στα επιχειρησιακά συμβάντα που προκύπτουν όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μιλάμε και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για τις διασώσεις, την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια πλημμυρών, σεισμών και άλλων καταστροφών.

Προχωρήστε άμεσα στην καταγραφή των ζημιών, στην αποκατάσταση και την αποζημίωση των πληγέντων.

Υπάρχουν οικογένειες, όπως στην Ανατολική Αττική ή στη Λέσβο, που έχουν δει το σπίτι τους να καταστρέφεται και μια και δύο φορές και τρεις φορές.

Κυρίες και κύριοι,

Τι συζητάμε σήμερα; Τι είναι ο νέος νόμος που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ;

Είναι μια ακόμα ψηφίδα που υπηρετεί την πολιτική της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση". Ένας ακόμα κρίκος στην ασταμάτητη αλυσίδα νόμων και διατάξεων που ψηφίζονταν σωρηδόν όλη την προηγούμενη περίοδο και διαλύουν το περιβάλλον, τις ζωές των κατοίκων, τις τοπικές οικονομίες, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Το "νέο φρούτο" είναι οι λεγόμενες υπεράκτιες ΑΠΕ και η αποφασιστική επιτάχυνσή τους.

Όποιος παριστάνει τον έκπληκτο, και αναφέρομαι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να θυμηθεί τις σχετικές ανακοινώσεις της Κομισιόν, ήδη απ’ τις αρχές του χρόνου, για να το αντιληφθεί…

Τι προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση;

Προβλέπει ωμά ότι δεν αρκεί η καταστροφή κάθε βουνού και δάσους, έρχεστε τώρα να βάλετε και μέσα στη θάλασσα γιγάντιες ανεμογεννήτριες, που θα μπουν δίπλα στην ξηρά, στα ρηχά νερά, εκεί που ψαρεύουν οι τοπικοί ψαράδες.

Μιλάμε για ανεμογεννήτριες πραγματικά τέρατα, με ύψος ενός μικρού βουνού, που θα κυριαρχούν στον ορίζοντα και θα δημιουργήσουν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Και είναι τουλάχιστον θράσος να φέρνετε ένα νέο νομοσχέδιο για αύξηση των ΑΠΕ, την ίδια ώρα που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα πουλάνε το ηλεκτρικό ρεύμα μισό ευρώ την κιλοβατώρα.

Μισό ευρώ. Δηλαδή, 200 με 300 ευρώ το χρόνο για ένα ψυγείο!!!

Και επειδή έρχεται ο χειμώνας, σημαίνει 1,5 έως 2 ευρώ την ώρα για μια μεγάλη ηλεκτρική σόμπα!

Η πολιτική της «πράσινης μετάβασης», της απελευθερωμένης Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, της προώθησης των ΑΠΕ, του υγροποιημένου φυσικού αερίου, φορολογεί μια λαϊκή οικογένεια που χρησιμοποιεί ηλεκτρικές σόμπες με 30 έως 40 ευρώ την ημέρα, για να βγάζουν δισεκατομμύρια ευρώ οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ, οι παραγωγοί Ενέργειας από φυσικό αέριο, οι μεγαλοκατασκευαστές που εγκαθιστούν ΑΠΕ σε όσο πιο δύσβατα μέρη μπορούν.

Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί κατασκευαστές των συστημάτων αυτών, οι εφοπλιστές που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, το γνωστό LNG, και οι Αμερικανοί προμηθευτές τους χρεώνουν με πάνω από 30 ευρώ την ημέρα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Και μιας και μιλάμε για το LNG. Το έχετε κάνει σημαία σας, ενώ γνωρίζετε παρά πολύ καλά πως η μεταφορά και η αποθήκευσή του ενέχει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ θεωρούν επίσημα ότι κατά την αεριοποίησή του το υγροποιημένο LNG αυξάνει την έκλυση μεθανίου στην ατμόσφαιρα, η οποία έχει πολλαπλάσια αρνητική επίδραση συγκριτικά με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αναγνωρίζουν επίσης ότι η αύξηση της μεταφοράς LNG θα αυξήσει τις διαρροές μεθανίου, αλλά και εκπομπών CO2, αφού αντικειμενικά γίνεται πιο μεγάλη και πιο περίπλοκη η αλυσίδα εφοδιασμού του φυσικού αερίου συγκριτικά με τη μεταφορά του με αγωγούς.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του LNG δεν περιορίζεται στο μεθάνιο. Αφορά τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ιχθυοπανίδας, με επιπτώσεις στην αλιεία.

Οι αεριοποιητές των σταθμών υποδοχής LNG αντλούν μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού αναμειγνύοντάς το με υποχλωριώδες νάτριο, με τοξική επίδραση στους υδρόβιους οργανισμούς.

Η κατασκευή υποδομών των τερματικών σταθμών LNG δημιουργεί ισχυρά ηχητικά ρεύματα που επιδρούν στη ζωή και στη μετανάστευση των θαλάσσιων ειδών.

Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης από τη γειτνίαση τέτοιων υποδομών με δασικές εκτάσεις ή τον αστικό ιστό…

Και μετά από όλα αυτά έχετε το θράσος να κάνετε μαθήματα για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος.

Μία προστασία παρέχει η πολιτική σας. Κι αυτή είναι των συμφερόντων κάποιων μεγάλων επιχειρηματιών.

Γι’ αυτό, την ίδια ώρα που επιβαρύνετε τα λαϊκά νοικοκυριά με χιλιάδες ευρώ υπερτιμολογημένο ρεύμα, προτείνετε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να επιδοτούνται, επειδή -άκουσον άκουσον- δεν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Θέλετε να επιδοτήσετε τους ομίλους για να μην παράγουν…

Περιμένουμε να δούμε πώς θα δικαιολογήσουν και αυτή την "ανωμαλία" τα επικοινωνιακά σας επιτελεία.

Βιομήχανοι να επιδοτούνται, επειδή, λέτε, δεν καταναλώνουν, και την ίδια στιγμή η γιαγιά που θέλει ζέστη το χειμώνα και έχει μια σόμπα να πληρώνει 1.000 ευρώ το μήνα...

Η "πράσινη μετάβαση" τελικά καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες σε ενεργειακή φτώχεια. Κυριολεκτικά θα τις αφήσετε να παγώσουν.

Και την ίδια ώρα που συμβαίνει αυτό, φέρνετε ένα νομοσχέδιο που προωθεί περαιτέρω πανάκριβες ΑΠΕ.

Κι από κοντά, όλοι όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τάχα διαφωνούν με το σχέδιο νόμου, αλλά συμφωνούν με τον στρατηγικό του στόχο!

Ας μας εξηγήσουν, πώς αλλιώς θα πιαστούν οι στόχοι για "πράσινη ενέργεια" και απολιγνιτοποίηση;

Πώς θα πιαστούν οι στόχοι για τη διευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας;

Πώς θα υλοποιηθεί η πολιτική της ΕΕ που έχει αναγορεύσει την Ελλάδα σαν περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ;

Η απλή, λοιπόν, αλήθεια, που δεν τολμάτε να πείτε στον ελληνικό λαό, είναι πως η "πράσινη ανάπτυξη" που στηρίζετε όλοι σας εδώ μέσα, απαιτεί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού, σε βουνά και σε θάλασσες.

Άραγε, πόσο πράσινο είναι να καταστραφούν από τα Άγραφα και τα βουνά της Ηπείρου μέχρι τη Νότια Λακωνία; Από τον Έβρο και την Εύβοια μέχρι την Κρήτη; Από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι τα νησιά του Ιονίου;

Μόνο στη Μύκονο δεν βάζετε ανεμογεννήτριες, γιατί άραγε; Μήπως έπαψε να είναι το "Νησί των ανέμων";

Χέρι - χέρι, όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν ένα νομοθετικό πλαίσιο που σταδιακά επιτρέπει ΑΠΕ παντού, πρακτικά χωρίς περιορισμούς.

Και το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις ΑΠΕ σε περιοχές NATURA, είναι μια ακόμα πράξη στο ίδιο δράμα.

Συμφωνείτε όλοι σας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, στην επιθετική προώθηση των υπεράκτιων ΑΠΕ, αφού υπερψηφίσατε στις αρχές του χρόνου τη σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που προέβλεπε:

Γρήγορη προώθηση των υπεράκτιων ΑΠΕ, με συντομότερη αδειοδοτική διαδικασία, δηλαδή την ουσία του σχεδίου νόμου που φέρνει η ΝΔ σήμερα. Αυτό υπερψηφίσατε όλοι σας μερικούς μήνες πριν.

Τι αποδεικνύεται τελικά;

Ότι όλα αυτά μεταφράζονται σε καταστροφή της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, στη δραστική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, στην καταδίκη σε ενεργειακή φτώχεια εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ελλάδα.

Σήμερα έρχεται αποφασιστικά στο προσκήνιο η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.

Προβάλλουμε τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση.

Υπάρχει αυτή η λύση, υπάρχει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων: Να μπει ένα τέλος στον καπιταλισμό, να προχωρήσει η κοινωνία μας στον σοσιαλισμό.

Για αυτό, βέβαια, χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας, η εργατική τάξη, ο λαός να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και δεν μπορεί να λυθεί χωρίς σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, χωρίς ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Στις σημερινές συνθήκες, μέσα σ΄ αυτή τη ζούγκλα, ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος αποφασίζει αν, πότε και πού θα επενδύσει, ποια ενεργειακή πηγή θα χρησιμοποιήσει, με κριτήριο το ποσοστό του κέρδους του.

Γι’ αυτό, με κριτήριο το κέρδος, ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος έχει το δικό του σχέδιο και ανταγωνίζεται τους άλλους για να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να ισχυροποιήσει τη θέση του.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης, για να απαλλαγεί η λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Έτσι μόνο θα ανασάνει ο λαός.

Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία, απαιτείται να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.

Αναφερόμαστε σ’ έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική, κρατική ιδιοκτησία.

Δηλαδή, θα υπάρχει ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας ως μηχανισμός της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Τι θα πετύχουμε έχοντας ξεριζώσει το καπιταλιστικό κέρδος ως κριτήριο της ενεργειακής πολιτικής;

Θα πετύχουμε να υπάρχει κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

Τι χειροπιαστά μπορεί να διασφαλίσει η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ σήμερα στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΝ: Αφού θα απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων και γενικότερα της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ, τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης, που θα αξιοποιούν και τις νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και θα αυξηθεί η σχετική ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Δεν θα εξαρτάται πλέον ο βαθμός συμμετοχής των υδροηλεκτρικών έργων από τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

ΤΡΙΤΟΝ: Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση Ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, από την κατασκευή ανεμογεννητριών μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό, με προτεραιότητα τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάση και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Αντίστοιχα, θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Δεν περιμένουμε βέβαια παθητικά να έρθει κάποια μεγάλη μέρα που θα λυθούν τα προβλήματά μας.

Μπαίνουμε μπροστά στους καθημερινούς αγώνες, όπως για παράδειγμα στους δίκαιους αγώνες των κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα απέναντι στα νέα επενδυτικά σχέδια των ενεργειακών ομίλων που προωθούνται σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Καταθέτουμε προτάσεις. Και σας λέμε σήμερα, εδώ και τώρα, να τις υλοποιήσετε, προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να υπάρξει κυριολεκτικά συναγερμός!

Μισό ευρώ η κιλοβατώρα σημαίνει τεράστια κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας.

Καλούμε τον λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να απαιτήσει:

- Την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

- Την κατάργηση του λεγόμενου ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα.

- Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των Ειδικών Φόρων και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και όχι τη μετατροπή της σε στήριξη των ομίλων Ενέργειας από τον κρατικό προϋπολογισμό που πάλι πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

- Την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.

- Τη δραστική, ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς μεταφορά της τιμής του στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όμως, κυρίες και κύριοι, αν σήμερα ζήτησα να πάρω τον λόγο είναι και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί και στο σημερινό νομοσχέδιο βάζετε εμβόλιμα ακόμα ένα άρθρο προς ψήφιση που αφορά τη ΛΑΡΚΟ.

Και μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, αλλά και έξω από αυτήν, όταν μιλάμε για τη ΛΑΡΚΟ, μιλάμε για το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ.

Ένα έγκλημα, που έχει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι αθώες για αυτό το έγκλημα.

Άλλη μία, λοιπόν, τροπολογία, ένα ακόμα άρθρο, για το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ.

Σήμερα, 28/7/22, αξιοποιώντας την προηγουμένη κατάπτυστη τροπολογία που ψηφίστηκε τον Ιούνιο (από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εκφράζει μια μειοψηφία μέσα στον λαό, της τάξης του 39% πριν 3 χρόνια, που δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς είναι αυτό σήμερα), ο ειδικός διαχειριστής που ορίσατε, απολύει όλους τους εργαζόμενους.

Από αύριο, 29/7/2022, όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα βρίσκονται στην παραπέρα ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες συμβάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν την ανανέωση των 5 μηνών συνολικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αυτές να μην είναι για όλους.

Πατώντας στην άλλη, προηγούμενη τροπολογία, αυτή του Φλεβάρη του 2020, βάλατε χέρι στις αποζημιώσεις των εργαζομένων, στον μόχθο μιας ζωής.

Τους κλέψατε ολόκληρα τα ποσά από τα ασφαλιστήρια ζωής, σε μια αιματοβαμμένη επιχείρηση. Τους κλέψατε τα μισά των αποζημιώσεων με τον νόμο 4093/2012 και το ⅙ του υπολοίπου, με το άρθρο 21 του νόμου 4664/2020.

Η ΛΑΡΚΟ, "καθαρή από εργαζόμενους με δικαιώματα", βγαίνει στο σφυρί.

Δεν σας φτάνει όμως μόνο αυτό.

Τα αφεντικά σας θέλουν και άλλα.

Και εσείς τα δίνετε, απλόχερα, χωρίς φραγμούς.

Οι περιβόητοι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ πήραν ακόμη μία παράταση και ο στόχος είναι ξεκάθαρος.

Ανάλογα με τις ορέξεις των αφεντικών σας, εγχώριων και ξένων.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα εκτελεστικά όργανα της "Deloitte", της Ειδικής Διαχείρισης δηλαδή, αυτοί που φωτογραφίζονται στο σημερινό άρθρο που φέρνετε για ψήφιση και τους απαλλάσσετε από κάθε ευθύνη, έχουν ήδη βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό τους.

Πρώτες ύλες, αναγκαίες για την παραγωγή και μάλιστα χρυσοπληρωμένες, όπως ο γαιάνθρακας, είναι έτοιμες να φορτωθούν από το λιμάνι του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η φόρτωση και της παραγωγής και υποπροϊόντων αξίας.

Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη φόρτωση του γαιάνθρακα και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν ακόμη και τα ντουβάρια. Και θα το κάνουν γιατί δικά τους είναι.

Οι εργαζόμενοι ζητούν: Σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας, με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία και τις βάρδιες.

Αυτά πρέπει να εξασφαλίσει και ο ειδικός διαχειριστής και να δεσμευτεί η κυβέρνηση σας: Συγκεκριμένο σχέδιο συντήρησης, προετοιμασία επαναλειτουργίας με όλους τους εργαζόμενους μέσα και με τους εργολαβικούς και με τις βάρδιές τους.

Τα είπαν και σήμερα οι εργαζόμενοι.

Σας τα είπαν αυτά οι εργαζόμενοι, κύριε Σκρέκα, την προηγούμενη εβδομάδα και περιμένουν απάντηση.

Ζητούν συνάντηση να μεταφέρουν την εικόνα και σε εσάς, κύριε Μητσοτάκη.

Εσείς, κύριε Σταϊκούρα, που είστε και από τον νόμο υπεύθυνος και έχετε τάχα ιδιαίτερες ευαισθησίες για τη ΛΑΡΚΟ λόγω εκλογικής σας περιφέρειας, γιατί δεν μιλάτε;

Μιλήστε. Με δική σας υπογραφή και πρόταση μπήκε η ΛΑΡΚΟ σε αυτό τον αδιέξοδο.

Κύριε Γεραπετρίτη; Θα απαντήσετε σε αυτά που σας έχουν ήδη μεταφέρει;

Όχι μόνο "κάνετε τον Κινέζο", αλλά προκλητικά φέρνετε για ψήφιση αυτό το άρθρο.

Οι εργαζόμενοι, έτσι κι αλλιώς, θα είναι σε συνεχή ετοιμότητα.

Αλήθεια, έχετε το πολιτικό ανάστημα να τους δείτε, να τους κοιτάξετε στα μάτια και να τους πείτε την αλήθεια;

Φέρνετε για ψήφιση τη νομιμοποίηση της όποιας παρανομίας. Ούτε την εγγύηση του κράτους να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων της ΛΑΡΚΟ αποζημίωση δεν βάλατε μέσα.

Τόση ηθική έχετε! Από τη λίστα πιστωτών και το αντίτιμο τους λέτε…

Ξέρετε πως είστε υπόλογοι, όχι μόνον ηθικά και πολιτικά. Θα είστε υπόλογοι πλέον και ποινικά, εάν συνεχίσει το πλιάτσικο που κάνετε σε δημόσια περιουσία, αφού δίνετε και το "ΟΚ" σήμερα στον ειδικό εκκαθαριστή να προβεί σε ενέργειες που συναποφασίσατε, κατά της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατά των συμφερόντων συνολικά του ελληνικού λαού.

Να είστε σίγουροι όμως, oι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Από προφορικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις έχουν χορτάσει.

Έργα θέλουν! Τη δουλειά τους θέλουν! Τα δικαιώματά τους θέλουν! Τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους διεκδικούν».