Scorpions: Πως λέγονται οι haters στα γερμανικά;

Scorpions: Πως λέγονται οι haters στα γερμανικά;
Είναι γέροι. Είναι πάλι η «τελευταία» τους συναυλία; Κρατήθηκαν με μπαστούνια στη σκηνή; Πήγε κανένας άνθρωπος; Οι Scorpions έδωσαν απαντήσεις στους haters. Και δεν έπρεπε κιόλας.

Στην Ελλάδα ένα από τα εθνικά μας σπορ είναι το «κράξιμο» σε ότι δεν μας αρέσει, σε ότι ξεφεύγει από το συνηθισμένο ή σε ότι παρεκκλίνει από τα προσωπικά μας γούστα. Οι θρύλοι της ροκ μουσικής, οι Γερμανοί Scorpions, έδωσαν χθες την 27η συναυλία τους σε ελληνικό έδαφος και η πλειοψηφία του Διαδικτύου έσπευσε να δικάσει τη μπάντα και να χλευάσει περασμένες δηλώσεις για «τελευταία συναυλία».

Η μπάντα και το ελληνικό κοινό, εδώ και δεκαετίες έχουν χτίσει σχέσεις ζωής. Κασέτες, βινύλια, CD τους θα βρει κανείς σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό, με τα... πιρούνια να καρφώνουν τα μάτια του Ρούντολφ Σένκερ ή με την κλασσική γυναικεία φιγούρα να μεταμορφώνεται σε σκορπιό.

savage

Οι Γερμανοί, με μέσο όρο τα 65 χρόνια (βοηθάει βέβαια ο 55χρονος μπασίστας Πάβελ Μακιβόντα) και με τον Κλάους Μέϊνε στο μικρόφωνο να έχει πατήσει τα 74(!), ήρθαν και πάλι στην Ελλάδα για ένα σόου, όπως αυτά που κάνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τον Καναδά, στην Πορτογαλία και από την Βραζιλία ως την Ελλάδα, χαρίζουν ένα μοναδικό μουσικό θέαμα και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει είτε για αρπαχτή είτε για άψυχη εμφάνιση.

Να τους πούμε και ευχαριστώ;

Όχι φυσικά. Παρόλα αυτά, όταν 5 καλλιτέχνες με εξωφρενικά skills ο καθένας στον τομέα του (το σόου του Ματίας Τζαμπς με το Talk Box Effect είναι μοναδικό) οργώνουν τη σκηνή επί 90 λεπτά, ο σεβασμός θεωρώ πως έχει ήδη κερδηθεί.

Περίπου 30.000 άτομα, βρέθηκαν μία καθημερινή στο ΟΑΚΑ και εισέπραξαν ακριβώς αυτό που περίμεναν. Ένα ζεστό, φιλικό, ρομαντικό αλλά και εκρηκτικό setlist, το καθιερωμένο «Καλησπέρα Αθήνα» του Μέϊνε, τα σόλο του Τζαμπς, την τρέλα του Σένκερ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και αν κάτι μπορούμε να προσάψουμε στην μπάντα είναι πως δεν προσέθεσαν κάτι εξτρά στο setlist για να κάνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα ακόμη πιο ιδιαίτερη.

scorpions

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι το παραπλανητικό «τελευταία συναυλία» αλλά η πραγματικότητα πίσω από την ατάκα. Η πανδημία αλλά και η ζωή μας δείχνουν καθημερινά ότι πολλά μπορεί να είναι η «τελευταία φορά» τα οποία τα βιώνουμε. Πόσω μάλλον όταν πατάς τα 74. Συνεπώς, οι fans ας κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί, ας πιούν μια μπύρα σιγοτραγουδώντας τις μυθικές μπαλάντες των Scorpions και οι haters το δικό τους κομμάτι στον online ή offline πυρήνα.

Δύο metalheads στην πίσω σειρά του ΟΑΚΑ, στάθηκαν αφορμή για το χιουμοριστικό της τελευταίας ή μη εμφάνισης των Scorpions. Συζητούσαν επί ώρα για το πόσο κρίμα ήταν που δεν είδαν τον Τζειμς Μπράουν στις τελευταίες του εμφανίσεις στην Αθήνα. Ενας σταρ πέρα από τα μουσικά τους γούστα αλλά ένας, τότε ζωντανός θρύλος. Iggy Pop, Scorpions, Judas Priest, Manowar, Iron Maiden, Metallica, Rolling Stones και κάμποσοι ακόμη καλλιτέχνες. Ναι είναι γέροι, ναι μπορεί να μην σου προσφέρουν το show της ζωής σου. Αλλά ας νιώσουμε τυχεροί για λίγο που θα μοιραστούμε μερικές στιγμές μαζί τους, ας αναλογιστούμε ποιοι είναι. Εμείς θα κερδίσουμε, όχι αυτοί. Και δεν εννοώ φυσικά το οικονομικό όφελος.

scorpions

Υ.Γ: Ενα καλοκαίρι γεμάτο από συναυλιακές βραδιές στην Ελλάδα, ένας φίλος της μουσικής θα χρειαζόταν σίγουρα ένα γερό κονδύλι για να τις ευχαριστηθεί όλες. Τα εισιτήρια δικαίως ή μη, δεν είναι και τα φθηνότερα. Τουλάχιστον όμως, είναι καλό ο πολίτης να ξέρει ότι πιάνουν τόπο και δεν ταλαιπωρείται σε ατελείωτες ουρές είτε για κατανάλωση είτε για τουαλέτα. Στο ΟΑΚΑ χθες τα πράγματα ήταν καλά αλλά δεν θα έλεγα το ίδιο για παρόμοιες εμπειρίες.

scorps1