Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου
 Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου.

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου του 2015, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τις πρώτες πρωινές ώρες, μέσω διαγγέλματος, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με ημερομηνία 5 Ιουλίου.

Το ερώτημα ήταν η αποδοχή ή η απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

Το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015

Εγκρίθηκε (ΦΕΚ Α΄ 63) από τη Βουλή των Ελλήνων στις 28 Ιουνίου του 2015 και διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%.
Αφορμή της πρότασης διεξαγωγής του υπήρξε η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της έως τα τέλη Ιουνίου.

Το αντικείμενο της διαφωνίας υπήρξε το είδος των οικονομικών μέτρων, τα οποία έπρεπε να πάρει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος οικονομικής διάσωσης έναντι του ελληνικού χρέους και ένα νέο πακέτο διάσωσης. Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε στη μορφή του πολιτεύματος.

Μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, αλλά με όρους ενός τρίτου μνημονίου. Η αμφισβήτηση των νέων όρων οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν ξανά νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ που σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Τα σημαντικότερα της 27ης Ιουνίου

  • 1927: Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τανάκα Γκιίσι συγκαλεί μία διάσκεψη 11 ημερών για να συζητήσει τη στρατηγική της Ιαπωνίας στην Κίνα.
  • 1941: Οι ρουμανικές αρχές αρχίζουν στο Ιάσιο ένα από τα πιο βίαια πογκρόμ στην εβραϊκή ιστορία, με αποτέλεσμα τη δολοφονία τουλάχιστον 13.266 Εβραίων.
  • 1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Μπιάλιστοκ.
  • 1950: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποφασίζουν να στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στον Πόλεμο της Κορέας.
  • 1954: Ανοίγει κοντά στη Μόσχα ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Σοβιετικής Ένωσης.
  • 1954: Ο προημιτελικός αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου μεταξύ της Ουγγαρίας και της Βραζιλίας, που αναμενόταν να είναι συναρπαστικός, μετατρέπεται σε βίαιος, με τρεις παίκτες να αποβάλλονται και οι αψιμαχίες να συνεχίζονται και μετά τον αγώνα.
  • 1965: Προφυλακίζονται ως ενεχόμενοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι αξιωματικοί Ι. Θεοδοσίου, Γ. Δαμηλάκος, Τάκης Παπαγεωργόπουλος και Θεοφάνης Τόμπρας. Την επομένη προφυλακίζεται ως πρωτοστατήσας στην ίδρυση, οργάνωση και επέκταση του ΑΣΠΙΔΑ ο λοχαγός Αριστείδης Μπουλούκος.
  • 1974: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση.
  • 1976: Μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πραγματοποιούν αεροπειρατεία στην πτήση 139 της Air France (Τελ Αβίβ-Αθήνα-Παρίσι), κατά την πορεία προς το Παρίσι και την ανακατευθύνεουν στην Ουγκάντα.
  • 1977: Η Γαλλία παραχωρεί ανεξαρτησία στο Τζιμπουτί.

*Με πληροφορίες από wikipedia