Η κυβέρνηση θα δώσει bonus σε όσους κάνουν οικονομία στο ρεύμα

Newsroom
Η κυβέρνηση θα δώσει bonus σε όσους κάνουν οικονομία στο ρεύμα
Ιδιώτες και δημόσιοι φορείς θα έχουν bonus αν μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, το σχέδιο «θερμοστάτης» που θα περιλαμβάνει κίνητρα για την εξοικονόμηση ρεύματος.

Στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση του θερινούς μήνες που η ζήτηση λόγω κλιματιστικών αυξάνεται κατακόρυφα, όμως δεν θα περιοριστεί μόνο εκεί. Θα ζητηθεί από όλους να μην έχουν τα aircondition σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά να το αφήνουν στους 26-27 βαθμούς, ενώ θα συμπεριληφθεί ακόμα και περιορισμός στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού. Μάλιστα θα δοθούν και κίνητρα στους δημόσιους φορείς, προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση, ενώ το ίδιο εξετάζεται να γίνει και για τους ιδιώτες.

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι πως θα διαπιστωθεί αν κάποιος κάνει όντως οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγκου στην Καθημερινή, αυτό θα γίνεται μέσω της σύγκρισης με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και αν η μείωση ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

Για τους δημόσιους φορείς το bonus επιβράβευσης θα είναι μέσω του υπουργείου Οικονομικών που θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Σκέψεις για ανάλογο κίνητρο υπάρχει και για τους ιδιώτες, το οποίο δεν έχει κλειδώσει ακόμα. Αν τελικά «περάσει» και για αυτούς, τότε με τον ίδιο τρόπο θα διαπιστώνεται αν μείωσαν την κατανάλωση και αν περνάνε τα κριτήρια, στον λογαριασμό τους θα βλέπουν αυξημένη την κρατική επιδότηση.