Χιλιάδες εργαζόμενοι στη Βρετανία αρχίζουν το πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας

Newsroom
Χιλιάδες εργαζόμενοι στη Βρετανία αρχίζουν το πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα είναι 6μηνο και θα παρακολουθείται από την 4 Day Week Global και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης.

Σε μια νέα εποχή περνάει το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι άρχισαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας. Συνολικά 70 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν περισσότερα από 3.330 άτομα παίρνουν μέρος σε αυτό το δοκιμαστικό πρόγραμμα.

Η εξάμηνη δοκιμή, η οποία οργανώθηκε από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με την think tank Autonomy, την 4 Day Week Campaign, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης, συγκέντρωσε μεγάλη ποικιλία εργοδοτών, από ένα κατάστημα ψαριών και τσιπς μέχρι μεγάλες οικονομικές εταιρείες.

Η δοκιμή επικεντρώνεται γύρω από το μοντέλο 100:80:100, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους για εργασία στο 80% των συνηθισμένων ωρών τους, με την δέσμευση ότι θα είναι 100% παραγωγικοί.

Ο Τζο Ο΄Κόνορ, ο Πιλοτικός Διευθυντής του Προγράμματος για το 4 Day Week Global, δήλωσε: «Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται προς στρατηγικές εστιασμένες στην παραγωγικότητα για να τους επιτρέψουν να μειώσουν τις ώρες εργαζομένων χωρίς όμως μείωση των αμοιβών. Είμαστε ενθουσιασμένοι από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πιλοτικό μας πρόγραμμα.

Γραφείο

Η τετραήμερη εβδομάδα αμφισβητεί το τρέχον μοντέλο εργασίας και βοηθά τις εταιρείες να απομακρυνθούν από την απλή μέτρηση του χρόνου "στη δουλειά" των ανθρώπων και να πάνε σε μια πιο έντονη παραγωγή».

Οι δοκιμές τετραήμερης εβδομάδας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση πρόκειται επίσης, να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά σε Ισπανία και σε Σκωτία.

Ο Εντ Σίγκελ, Διευθύνων Σύμβουλος της Charity Bank, που συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα, δήλωσε: «Είμαστε εδώ και πολύ καιρό πρωταθλητές της ευέλικτης εργασίας, αλλά η πανδημία κίνησε πραγματικά τους στόχους από αυτή την άποψη. Για την Charity Bank η μετάβαση σε τετραήμερη εβδομάδα φαίνεται φυσικό επόμενο βήμα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια τετραήμερη εβδομάδα χωρίς αλλαγή σε μισθούς ή επιδόματα θα δημιουργήσει ένα πιο χαρούμενο εργατικό δυναμικό και θα έχει εξίσου θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης, την εμπειρία των πελατών και την κοινωνική μας αποστολή.

Είμαστε περήφανοι που η τράπεζά μας είναι μία από τις πρώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο που αγκάλιασαν την τετραήμερη εργασία και όπως το είπε ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μας, πιστεύουμε ότι «αυτή η δοκιμή θα βάλει τη Charity Bank στη σωστή πλευρά της ιστορίας».