Πόσο μακριά πρέπει να βρισκόμαστε σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης;

Newsroom
 Πόσο μακριά πρέπει να βρισκόμαστε σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης;
ΗΠΑ και Ρωσία κατέχουν πάνω από 90% των πυρηνικών κεφαλών στη Γη. Ποιοι οι παράγοντες που επηρεάζουν μια πυρηνική έκρηξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, στους δύο μήνες πολέμου στην Ουκρανία, δεν έχει σταματήσει να εξαπολύει πυρηνικές απειλές, εναντίον των χωρών που θα τολμήσουν να εμπλακούν. Γνωστοποιήθηκε μάλιστα σκόπιμα πως έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, οι πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας.

Την Τετάρτη μάλιστα (27 Απριλίου), ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η απάντησή του σε όποιον εμπλακεί «θα είναι αστραπιαία» και «καταστροφική». Από το 2019, υπάρχουν 15.000 πυρηνικά όπλα στη Γη, κάτι που μόνο στη σκέψη προκαλεί τρόμο.

Τι θα συνέβαινε όμως σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης;

Ο αντίκτυπος έκρηξης μιας μεμονωμένης πυρηνικής βόμβας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες: Η ώρα της ημέρας, ο καιρός, η ακριβής τοποθεσία και φυσικά αν εξερράγη στη γη ή στον αέρα. Τα ρούχα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς τα λευκά μπορούν να αντανακλούν μέρος της ενέργειας μιας έκρηξης, ενώ τα μαύρα ρούχα μπορούν να την απορροφήσουν.

Σύμφωνα με βίντεο του AsapSCIENCE, μια βόμβα ενός μεγατόνου είναι 80 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που εξερράγη πάνω από τη Χιροσίμα το 1945 και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους έως και 26 σχεδόν χιλιόμετρα μακριά. Αυτοί θα «τυφλωθούν» από μια λάμψη ενώ όσοι βρίσκονται σε απόσταση 85 χιλιομέτρων θα δουν προσωρινά η μέρα να μετατρέπεται σε νύχτα.

Η ζέστη είναι ο πλέον ανησυχητικός παράγοντας για όσους βρίσκονται πιο κοντά σε μια πυρηνική έκρηξη. Αυτοί που βρίσκονται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων κινδυνεύουν από εγκαύματα πρώτου βαθμού και αυτοί που θα βρίσκονται σε απόσταση ως και 8 χιλιόμετρα μακριά, κινδυνεύουν με εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ΄όψιν η τεράστια θερμική ακτινοβολία, η οποία ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Η ξαφνική αλλαγή στην πίεση του αέρα μπορεί να συνθλίψει αντικείμενα και να καταστρέψει κτίρια.

Για να καταλάβετε, μια μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα έστελνε τη Γη σε έναν «πυρηνικό χειμώνα» λόγω των επιπέδων καπνού και αιθάλης που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Ακόμα κι αν ένας άνθρωπος μπορούσε να διαχειριστεί αυτή την πίεση αέρα, η πτώση κτιρίων θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αιτία θανάτου.

Οπότε, που θα μπορούσαν να πάνε οι άνθρωποι για να επιβιώσουν από μια πυρηνική σύγκρουση;

Ουσιαστικά θα θέλαμε να αποφύγουμε τις χώρες με πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα και εκείνες που εμπλέκονται σε πυρηνικές συμφωνίες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι το νότιο ημισφαίριο είναι η ασφαλέστερη επιλογή:

2