«Ξεκινούν την Τετάρτη του Πάσχα διακοπές ρεύματος»: Eξίσωση... γρίφος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής (vid)

Newsroom
«Ξεκινούν την Τετάρτη του Πάσχα διακοπές ρεύματος»: Eξίσωση... γρίφος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής (vid)
Η εξίσωση για να υπολογιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει δοθεί στην δημοσιότητα, ωστόσο δεν είναι απόλυτα κατανοητή για τον απλό πολίτη.

Οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται αδιανόητα «φουσκωμένοι» και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Όση οικονομία κι αν κάνουν στο ρεύμα, ακόμα και αν προσέχουν, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής το τελικό ποσό στους λογαριασμούς είναι τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερο, απ' ότι συνήθως.

Μάλιστα, η εξήγηση που έχει δοθεί για το πώς αυξάνεται τόσο το ποσό στους λογαριασμούς, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι μάλλον… ανεξήγητη και μπερδεμένη.

Ο... γρίφος της ρήτρας αναπροσαρμογής

Η εξίσωση για να υπολογιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει δοθεί στην δημοσιότητα, αλλά μάλλον χρειάζεται το ανάλογο πτυχίο μαθηματικών για να μπορέσει ένας απλός πολίτης να την καταλάβει.

Η εξίσωση:

ρητρα αναπροσαρμογής

Διακοπές ρεύματος από την Τετάρτη (27/4)

Μάλιστα ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στο Open αποκάλυψε ότι ξεκινούν διακοπές ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς από αύριο, Τετάρτη 27 Απριλίου.

Όπως εξήγησε για λογαριασμούς που δεν έχει πληρωθεί από ένα ποσό και πάνω, οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος.

Ο δικηγόρος ΙΝ.ΚΑ., Αλέξης Αλεξόπουλος, μιλώντας επίσης στο Open, δήλωσε ότι «η εθνική νομοθεσία, ο καταναλωτικός νόμος και όλες οι οδηγίες της ΕΕ που αποτελούν υπερεθνική νομοθεσία προβλέπουν ότι οι ρήτρες είναι διαφανείς. Δηλαδή όταν παίρνω τον λογαριασμό και υπογράφω το συμβόλαιο ξέρω τι σημαίνει αυτό σε χρέωση».

«Τον Αύγουστο του '21 ξεκίνησε η εφαρμογή της ρήτρας και τον Νοέμβριο του '21 μπήκε αδιαφανώς στους λογαριασμούς των καταναλωτών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.