Συνετρίβη στην Κροατία drone της σοβιετικής εποχής που μετέφερε βόμβα

Newsroom
Συνετρίβη στην Κροατία drone της σοβιετικής εποχής που μετέφερε βόμβα
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το drone μετέφερε βόμβα, με τον αποστολέα να αποτελεί μυστήριο.

Ένα αναγνωριστικό drone από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης που συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας τον περασμένο μήνα, χωρίς να προκαλέσει θύματα, μετέφερε μια αεροπορική βόμβα που εξερράγη αφού χτύπησε το έδαφος, δήλωσε σήμερα μια επιτροπή ειδικών.

Οι εμπειρογνώμονες δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τον επιδιωκόμενο στόχο του drone ή ποιος το έστειλε, αλλά η Ουγγαρία είχε αναφέρει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tupolev TU-141 εντοπίστηκε από ραντάρ στον ουγγρικό εναέριο χώρο, αφού πρώτα είχε εντοπιστεί πάνω από την Ουκρανία, και είχε εισέλθει στην Ουγγαρία μέσω του ρουμανικού εναέριου χώρου.

Το drone, που πετούσε σε ύψος 1.000 μέτρων, πέταξε από την Ουγγαρία στις 10 Μαρτίου και συνετρίβη επτά λεπτά μετά την είσοδό του στον εναέριο χώρο της Κροατίας, ανακοίνωσε τότε η κροατική κυβέρνηση. Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Κροατία είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Το περιστατικό συνέβη δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια λεπτομερής ανάλυση των μεταλλικών θραυσμάτων του μη επανδρωμένου αεροσκάφους έδειξε ότι το drone που μετέφερε βόμβα τύπου OFAB 100-120 χτύπησε στο έδαφος λόγω μη λειτουργίας του συστήματος αλεξίπτωτου, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη στρατιωτικών εκρηκτικών, όπως το τρινιτροτολουόλιο (TNT), πάνω σε αυτό, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάγκρεμπ η Ιβάνα Μπάτσιτς, ειδική στις εκρηκτικές ύλες.

Η βόμβα είχε φορτιστεί με μη συμβατική οργανική κονιώδη ουσία η οποία με την έκρηξη διαλύθηκε σε αέρια και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθεί, είπε η Μπάτσιτς. Οι ερευνητές είπαν ότι 96 οχήματα υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη κοντά στη λίμνη Τζαρούν στο Ζάγκρεμπ. Οι ζημιές εκτιμώνται σε 600.000 κούνα (86.090 δολάρια). Οι ίδιοι αρνήθηκαν να πουν ποιος μπορεί να έστειλε το drone και για ποιο λόγο, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος μιας έρευνας του υπουργείου Άμυνας.