Ουκρανία: «Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν ταχέως από το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ» (vids)

Newsroom
Ουκρανία: «Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν ταχέως από το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ» (vids)
«Θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των εδαφών που κατέλαβαν στον νότο» τονίζουν σύμβουλοι της ουκρανικής προεδρίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, εκτίμησε σήμερα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα’ και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».

«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα», πρόσθεσε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίγκιφ», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης αυτής της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Τσαούς, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιγ και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων του κατακτητή, είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική», έγραψε εξάλλου ο Ποντόλιακ στο Telegram. Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, πρόσθεσε.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της», συνέχισε.

Ο Αρέστοβιτς είπε επίσης ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φέρουν στρατιώτες από την περιοχή του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία. «Όμως δεν πρόκειται για ενισχύσεις, δεν είναι μια προσπάθεια συγκρότησης μια νέας ομάδας επίθεσης, είναι μια προσπάθεια προστασίας» των μονάδων που βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος, υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «οι στρατιώτες αυτοί δεν απειλούν ούτε το Σούμι, ούτε το Τσερνίγκιφ, ούτε το Κίεβο». «Είναι προσπάθειες ενίσχυσης των στρατευμάτων ώστε να μην τα διαλύσουμε τελείως όσο υποχωρούν προς τα σύνορα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αρέστοβιτς, «μια από αυτές τις αυτοκινητοπομπές που μπήκε στην Ουκρανία την περασμένη νύχτα υπέστη ένα πολύ ισχυρό πλήγμα».