Παπανδρέου και Κεγκέρογλου επανέφεραν στη Βουλή την υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη

Newsroom
Παπανδρέου και Κεγκέρογλου επανέφεραν στη Βουλή την υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη
Ερώτηση από Γιώργο Παπανδρέου και Βασίλη Κεγκέρογλου στον υπουργό Δικαιοσύνης για ολιγωρίες στην υπόθεση Βαλυράκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσαν Ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για τη διερεύνηση της υπόθεσης της δολοφονίας του πρώην υπουργού και βουλευτή Σήφη Βαλυράκη επισημαίνοντας «ολιγωρίες, παρατυπίες, μεθοδεύσεις, ακόμη και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αυτοπτών μαρτύρων, που μαρτυρούν μια οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης, και επιφέρουν πλήγμα στη Δικαιοσύνη και εντέλει, τη Δημοκρατία».

Οι δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στο κείμενο της Ερώτησης που συνυπογράφουν επισημαίνουν πως από τα μέχρι σήμερα στοιχεία «τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί, αν μέρος της όλης επιχείρησης συγκάλυψης δεν ήταν και δικαστικοί λειτουργοί», εάν δεν υπήρχε μια «αυταπόδεικτη προχειρότητα που επέδειξαν συγκεκριμένοι λειτουργοί στις λιμενικές και ανακριτικές αρχές από την πρώτη κιόλας στιγμή» όπως και μια «αθέμιτη και παραβατική λειτουργία και συγκεκριμένων δημοσίων λειτουργών, που μπροστά στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την αλήθεια για τη δολοφονία, δεν δίστασαν να αποκρύψουν ή να αλλοιώσουν στοιχεία της υπόθεσης και με τις ενέργειές τους να καθορίσουν κατά το δοκούν την πορεία της».

Χαρακτηριστικά, αναφέρουν την περίπτωση εισαγγελικού λειτουργού, που παρά τη μετάθεσή του παραμένει στην Χαλκίδα και ο οποίος «χειρίστηκε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης- δολοφονίας του αντιστασιακού και πρώην υπουργού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη. Παρά ταύτα η Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας, δεν συμφώνησε με την αρχειοθέτηση, δέχθηκε την προσφυγή της οικογένειας εναντίον της απόφασής του, να μπει στο αρχείο η υπόθεση ως «ατύχημα» και διέταξε τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας την άσκηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένων δραστών. Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, ο οποίος διενεργεί κύρια ανάκριση από τον Νοέμβριο 2021.

Παράλληλα, εναντίον του εισαγγελέα αυτού, εκκρεμεί μήνυση της οικογένειας Βαλυράκη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος, η οποία ερευνήθηκε από τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές της Θήβας. Εκδόθηκε απορριπτική διάταξη, αλλά ασκήθηκε προσφυγή και η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από Εισαγγελέα Εφετών. Επίσης, εκκρεμεί σε βάρος του ιδίου και πειθαρχικός έλεγχος των πράξεων και παραλείψεών του από τον αρμόδιο Επιθεωρητή Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου».

Κατόπιν αυτών, ερωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης:

«Για ποιον λόγο εξακολουθεί να παραμένει στη Χαλκίδα ο Εισαγγελέας αυτός παρά την προαγωγή και μετάθεσή του;

Για ποιον λόγο εξακολουθεί όχι μόνο να παραμένει αλλά και να ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου στην εκεί Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας; Πώς συμβάλλει αυτό στην απαιτούμενη αμεροληψία των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που μετέχουν στον χειρισμό της υπόθεσης Βαλυράκη;»