Όπλα αξίας ενός δισ. δολαρίων έστειλαν 27 χώρες και η ΕΕ στην Ουκρανία σε λίγες μόλις μέρες όταν κανονικά θα έπαιρνε… μήνες!

Newsroom
Όπλα αξίας ενός δισ. δολαρίων έστειλαν 27 χώρες και η ΕΕ στην Ουκρανία σε λίγες μόλις μέρες όταν κανονικά θα έπαιρνε… μήνες!
Την πρώτη εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνολικά 27 χώρες έστειλαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε όπλα και προμήθειες, όταν σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν πολλοί μήνες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου, οι Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό ενώ επέβαλαν κυρώσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στη νέα έκθεση του Business Insider, η στρατιωτική βοήθεια που στάλθηκε στην Ουκρανία, την πρώτη εβδομάδα του πολέμου έχει καταμετρηθεί και έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, «η Ευρωπαϊκή Ένωση και 27 χώρες, χορήγησαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια όπλα και προμήθειες».

Όπως τονίζεται μάλιστα, «ενώ αυτή η επιχείρηση θα μπορούσε να είχε πάρει μήνες ολόκληρους, τώρα η βοήθεια συγκεντρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες».

Τις πρώτες 24 ώρες- όπως συμπληρώνει η έκθεση του Business Insider- μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Λιθουανία, Πολωνία, Γαλλία, Εσθονία και Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν όλες στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν στείλει επίσης περισσότερα από 17.000 αντιαρματικά όπλα στη χώρα.

2

Σημειώνεται επιπλέον, πως για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε και αγόρασε όπλα για μια χώρα που δεν βρίσκεται στους κόλπους της, ενώ σε μια άλλη ιστορική στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας έτσι τη μεγαλύτερη μεταφορά όπλων από αποθήκες των ΗΠΑ σε άλλη χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις λίγες ώρες πριν, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει προμήθειες τροφίμων ύψους 2 εκατομμυρίων λιρών σε περιοχές της Ουκρανίας που περικυκλώνονται από ρωσικές δυνάμεις. Το «Φόρεϊν Όφις» ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι αποθήκες στην Πολωνία και τη Σλοβακία είναι έτοιμες να προμηθεύσουν αποξηραμένα τρόφιμα, κονσέρβες και νερό την ουκρανική κυβέρνηση, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, περίπου 25 φορτηγά θα μεταφερθούν οδικώς και σιδηροδρομικώς στις κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσης ότι τα μαχητικά αεροσκάφη και το προσωπικό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας αναπτύσσονται στη Ρουμανία για τέταρτο χρόνο, για να συμμετάσχουν στη μακροχρόνια αποστολή «αεροπορικής αστυνόμευσης» του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.