Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Αντιδράσεις για το ευρωομόλογο, «ναι» σε νέα μέτρα για την ενέργεια και στο «περίμενε» η Ουκρανία

Newsroom
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Αντιδράσεις για το ευρωομόλογο, «ναι» σε νέα μέτρα για την ενέργεια και στο «περίμενε» η Ουκρανία
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ συναντώνται στις Βερσαλλίες, για να συζητήσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την προσπάθεια του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ και τρόπους να καταστήσουν την Ευρώπη στρατηγικά ανεξάρτητη από παγκόσμιους προμηθευτές ενέργειας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες, με τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ να έχουν θέσει επί τάπητος περισσότερες αμυντικές δαπάνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την προσπάθεια του Κιέβου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρόπους για να καταστήσουν την Ευρώπη στρατηγικά ανεξάρτητη από παγκόσμιους προμηθευτές ενέργειας.

Όπως αναμενόταν, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η γαλλική πρόταση για ένα «ευρωομόλογο», δηλαδή ένα νέο κοινό χρέος της ΕΕ που θα εκδίδεται από κοινού για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της μετατόπισης από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, στον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο ταμείο ανάκαμψης, περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, που το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει πολλές από τις προκλήσεις. Σύμφωνα με το προσχέδιο - το οποίο θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως τη λήξη της Συνόδου - τα 27 κράτη μέλη τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μείωση των εξαρτήσεων όχι μόνο στο τομέα της ενέργειας (ειδικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας) αλλά και γενικότερα σε τομείς όπως της βιομηχανίας, της υγείας και της τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη ισχυροποίησης της οικονομικής βάσης της ΕΕ και δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. «Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Στο «περίμενε» η ένταξη της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο για το οποίο έχει πληροφορίες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν υπήρχε συγκεκριμένη δέσμευση για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από αναφορές για ενίσχυση των δεσμών και της εταιρικής σχέσης με τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, υπάρχει διαφωνία για τις δεσμεύσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η ΕΕ έναντι της χώρας, δεδομένου ότι ακόμα και αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, η ίδια η διαδικασία για ένταξη αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία, αναφέρει το reader.gr.

Άλλωστε, είχε προϊδεάσει για αυτό ο Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας ότι οι διαδικασίες ένταξης μίας χώρας στην Ένωση είναι συγκεκριμένες.

Όσον αφορά το ζήτημα της άμυνας, τονίζεται πως η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ είναι συμπληρωματική ως προς το ΝΑΤΟ, καθώς και πως οι 27 συμφωνούν σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων, καθώς και ενθάρρυνση των κοινών επενδύσεων μεταξύ των κρατών μελών σε κοινά έργα και κοινές προμήθειες εξοπλισμού. Όπως σημειώνεται, οι 27 θα προωθήσουν συνεργασίες με τους τομείς της καινοτομίας και της βιομηχανίας, καθώς και καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε υβριδικές απειλές με την ενίσχυση μεταξύ άλλων της προετοιμασίας και της άμυνας στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές υποδομές, και της προώθησης στρατηγικής κατά της παραπληροφόρησης.

@Photo credits: eurokinissi