«Ψάξτε άμεσα καταφύγιο»: Όταν η Χαβάη έστειλε κατά λάθος ειδοποίηση για επίθεση με πυρηνικά

«Ψάξτε άμεσα καταφύγιο»: Όταν η Χαβάη έστειλε κατά λάθος ειδοποίηση για επίθεση με πυρηνικά
Με τον πλανήτη να ανησυχεί για τα πυρηνικά της Ρωσίας, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε την ημέρα που η πολιτεία της Χαβάης έστειλε κατά λάθος ειδοποίηση σε όλους τους κατοίκους της για επικείμενη επίθεση με πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα.

Με τα ρωσικά στρατεύματα να παίζουν «επικίνδυνα παιχνίδια» γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, ολόκληρος ο πλανήτης ανησυχεί για μία πιθανή έκρηξη με τρομακτικές συνέπειες. Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη διατάξει να είναι σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας για παν ενδεχόμενο, εντείνοντας την παγκόσμια ανησυχία.

Τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος «πατούσε το κουμπί»; Καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστε. Πάντως, οι πολίτες της Χαβάης ένιωσαν τον τρόμο μιας «αληθινής» πυρηνικής επίθεσης για περίπου 38 λεπτά στις 13 Ιανουαρίου του 2018, όταν η Πολιτεία έστειλε λανθασμένα ένα μήνυμα σε κινητά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και μεγάφωνα πως έρχεται μια επίθεση με πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα.

Εκείνη τη χρονική στιγμή η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων και των απειλών από τις δύο χώρες για χρήση πυρηνικών όπλων, είχε προκαλέσει μια αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας στη Χαβάη. Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από τον περασμένο χρόνο, με πιο πρόσφατη μία τον Νοέμβριο του 2017.

Έτσι, οι αρχές της Χαβάης εργάζονταν για καιρό, προκειμένου να ανανεώσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της πολιτείας σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα. Ένα λάθος, όμως, ενός εργαζομένου στην Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Χαβάης προκάλεσε το απόλυτο χάος στην περιοχή για περίπου 38 λεπτά. Το πρωί του Σαββάτου στις 13 Ιανουαρίου 2018, έφτασε ένα μήνυμα στις οθόνες των κινητών των πολιτών, το οποίο έγραφε: «Κίνδυνος επίθεσης πυραύλου στη Χαβάη. Ψάξτε άμεσα καταφύγιο. Δεν πρόκειται για άσκηση». Το μήνυμα εστάλη στις 8:07 π.μ. τοπική ώρα, ενώ ταυτόχρονα η ειδοποίηση μεταδόθηκε αμέσως στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, διακόπτοντας τη ροή του προγράμματος.

Μήνυμα

Τι ακολούθησε; Πανδαιμόνιο. Οι πολίτες στη Χαβάη, όπου κι αν βρίσκονταν, προσπάθησαν να καλυφθούν. Όσοι βρίσκονταν στο δρόμο σταματούσαν το αμάξι τους και έμπαιναν σε κτίρια, ενώ το ίδιο έκαναν και όσοι απολάμβαναν τις διακοπές τους εκείνη τη στιγμή ή παρακολουθούσαν κάποιο event. Μάλιστα, σύμφωνα με το Star Advertiser της Χονολουλού, ένας άνδρας υπέστη καρδιακή προσβολή, στην προσπάθειά του να αποχαιρετήσει τα παιδιά του μετά την ειδοποίηση για πυρηνική επίθεση.

Επίσης, οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ στη Χαβάη έπεσαν, καθώς ο κόσμος έντρομος προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους δικούς του ανθρώπους ή να αναζητήσει πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Την ίδια ώρα στα γραφεία της Πολιτείας, επικράτησε «παγωμάρα», καθώς είχαν ήδη αντιληφθεί την τεράστια γκάφα τους. Η αστυνομία ενημερώθηκε για τον λάθος συναγερμό μόλις τρία λεπτά μετά την ειδοποίηση, όμως δύσκολα μαζευόταν όλο αυτό το κομφούζιο.

Τελικά στις 8:45 το πρωί έφτασε δεύτερο μήνυμα στα κινητά των πολιτών. «Δεν υπάρχει επίθεση με πυραύλους ή οποιοσδήποτε κίνδυνος για την πολιτεία της Χαβάης. Λάθος συναγερμός». Οι αρχές απολογήθηκαν δημόσια, ο κόσμος μπορεί να ηρέμησε αρχικά, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Όπως είναι λογικό αναζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υπάλληλο που «πάτησε το λάθος κουμπί».

Ακολούθησαν έρευνες, δικαστήρια, ενώ απολύθηκε και ο εργαζόμενος που έκανε το συγκεκριμένο λάθος. Από την πλευρά του υποστήριξε ότι επρόκειτο για «λάθος του συστήματος». H Βόρεια Κορέα, βέβαια, η οποία παρακολουθούσε από απόσταση τα όσα συνέβαιναν στην Χαβάη, χαρακτήρισε το περιστατικό μέσω του Τύπου της ως «ιλαροτραγωδία».