Ρατσισμός στα σύνορα της Ουκρανίας: Το thread δημοσιογράφου του CNN για την αδελφή του (vid)

Νίκος Ρόλλας
Ρατσισμός στα σύνορα της Ουκρανίας: Το thread δημοσιογράφου του CNN για την αδελφή του (vid)
O Bijan Hosseini αποκαλύπτει την απίστευτη περιπέτεια που έζησε η αδελφή του επειδή είναι μαύρη, προσπαθώντας να φύγει από την Ουκρανία.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε το μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες σχετικά με ρατσιστικές συμπεριφορές και πρακτικές στα σύνορα.

Στην καλύτερη περίπτωση, όσοι προέρχονται από Αφρικανικές χώρες ή είναι μαύροι, περίμεναν αρκετές ώρες για να ελεγχθούν τα έγγραφά τους και να περάσουν, ενώ στην χειρότερη τους έδιωχναν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Bijan Hosseini. Ο δημοσιογράφος του CNN με ένα απίστευτο thread στο Twitter περιέγραψε την «Οδύσσεια» που πέρασε η αδελφή του για να περάσει τα σύνορα με την Πολωνία, μόνο και μόνο επειδή είναι μαύρη, καθώς είναι γεννημένη στην Σιέρα Λεόνε.

Όπως εξήγησε λοιπόν, πλήρωσε σε έναν οδηγό 700 δολάρια για να την μεταφέρει από το Κίεβο όπου έμενε στο Ντνίπρο, όπου ευελπιστούσε να μπορέσει να πάρει το λεωφορείο για να περάσει τα σύνορα με την Πολωνία. Όταν έφτασε εκεί όμως, διαπίστωσε πως δεν υπήρχε αυτή η επιλογή και έτσι αναγκάστηκε να δώσει άλλα 1.500 δολάρια στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για να την πάει στο Λβιβ.

Στο αυτοκίνητο ήταν συνολικά 8 άτομα, εκ των οποίων ο ένας επιβάτης ήταν ένα μωρό 13 μηνών. Ο οδηγός, φτάνοντας στο Λβιβ δεσμεύτηκε πως θα τους πάει στα σύνορα, αλλά στην πορεία άλλαξε απόφαση και τους άφησε να συνεχίσουν με τα πόδια, καθώς είπε πως έπρεπε να γυρίσει στο Κίεβο.

Έτσι όλοι τους αναγκάστηκαν να περπατήσουν για 10 ώρες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και όταν έφτασαν στα σύνορα, αν και είχαν όλα τα έγγραφα, δεν τους άφησαν να περάσουν, όπως συνέβαινε με τους Ουκρανούς. Τους έδειξαν τις δύο ουρές που υπήρχαν, όπου η μία ήταν για τους λευκούς και η άλλη για όλους τους υπόλοιπους.

Την επόμενη μέρα, έχοντας υποστεί αυτή την μεγάλη ταλαιπωρία και χωρίς να έχει κοιμηθεί ή να φάει, λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο που βρισκόταν 4 μίλια μακριά και όταν τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, κατάφερε να μπει σε ένα λεωφορείο από το Λβιβ, καθώς με τα πόδια δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει στην Πολωνία.

Όταν μετά από πολλές ώρες στην ουρά, έφτασε στα σύνορα, κάποιος ανακοίνωσε πως όλοι οι μαύροι πρέπει να κατέβουν κάτω. Ευτυχώς τόσο η ίδια, όσο και η παρέα της, δεν το δέχθηκε αυτό και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία πέρασε τα σύνορα με την Πολωνία και πλέον είναι ασφαλής.