Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ: Τι θα συζητηθεί

Newsroom
Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ: Τι θα συζητηθεί
Την παροχή βοήθειας στον ουκρανικό στρατό και στον ουκρανικό λαό, αλλά και τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα (27/2) το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την παροχή βοήθειας στον «ηρωϊκό ουκρανικό στρατό», όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.

Η πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ ακολουθεί άμεσο αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα προτείνει την παροχή εξοπλισμού, όπως πυρομαχικά, αλλά και καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με την ανακοίνωση επιπλέον σκληρών οικονομικών κυρώσεων, που έγιναν από μια σειρά από χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός ορισμένου αριθμού ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το μπλόκο στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα στο να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα και οι ενέργειες κατά των ανθρώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σημερινή συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία έγκριση όλων των απαραίτητων νομικών πράξεων αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπορέλ θα προτείνει μια σειρά πρόσθετων πιθανών μέτρων για την παροχή βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας.

Ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιάνες Λέναρσιτς θα ενημέρωσει σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Η συνέντευξη τύπου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ,Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος.