Ουκρανία: Εφιαλτική νύχτα με βομβαρδισμούς σε Κίεβο και Χάρκοβο, χτυπήθηκαν διυλιστήριο και αγωγός (vid)

Newsroom
Ουκρανία: Εφιαλτική νύχτα με βομβαρδισμούς σε Κίεβο και Χάρκοβο, χτυπήθηκαν διυλιστήριο και αγωγός (vid)
Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο. Πυραυλική επίθεση στα περίχωρα του Κιέβου, διυλιστήριο παραδόθηκε στις φλόγες.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Διυλιστήριο παραδόθηκε στις φλόγες

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε χθες Σάββατο πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

Νωρίτερα σήμερα ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητά τους για την επιβολή μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των προσεχών ημερών.

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά για τον θάνατο 10 ομογενών στη Μαριούπολη

Την θλίψη του για τον θάνατο δέκα ομογενών στην Ουκρανία, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογραμμίζει «Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα, που έχασε άδικα δέκα ομογενείς».

Ειδικότερα, στην ανάρτηση που έκανε στα ελληνικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει: «Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Oυκρανία, κοντά στην Μαριούπολη.»