Κρυολόγησε από τον γιο της και κατέληξε 16 μέρες σε κώμα χάνοντας αναμνήσεις 20 ετών

Newsroom
Κρυολόγησε από τον γιο της και κατέληξε 16 μέρες σε κώμα χάνοντας αναμνήσεις 20 ετών
Η γυναίκα από το Λονδίνο υπέστη εγκεφαλίτιδα που ξεκίνησε με συμπτώματα γρίπης.

Μια γυναίκα στην Αγγλία έπειτα από κρυολόγημα, έπεσε για μέρες σε κώμα και όταν ξύπνησε είχε χάσει αναμνήσεις 20 ετών. Η 43χρονη Claire Muffett-Reece ένα βράδυ του 2021 πήγε για ύπνο νομίζοντας ότι έχει κρυώσει, όμως κατέληξε σε κώμα για 16 ημέρες.

Μιλώντας σε μια εκπομπή στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλίτιδας (22 Φεβρουαρίου) ο σύζυγός της 43χρονης αναφέρθηκε στην «φρικτή» εμπειρία που βίωσε, με σκοπό να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να αντιληφθούν τα προειδοποιητικά σημάδια.

«Η Claire για περίπου δύο εβδομάδες υπέφερε από ένα κρυολόγημα που την κόλλησε ο γιος μας. Μέρα με τη μέρα η κατάστασή της επιδεινωνόταν και γινόταν όλο και χειρότερα. Ένα βράδυ πήγε για ύπνο και το πρωί δεν μπορούσα να την ξυπνήσω. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και της έβαλαν σωλήνα για να αναπνέει. Έμεινε για μια εβδομάδα εκεί πριν μεταφερθεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου όπου διαγνώστηκε η πάθησή της», ανέφερε ο σύζυγός της.

Κλερ

Αρχικά οι γιατροί θεώρησαν ότι υπέστη αιμορραγία στον εγκέφαλο, αλλά αυτό αποκλείστηκε έπειτα από περαιτέρω εξετάσεις. Τελικά διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα, μια σπάνια και σοβαρή πάθηση κατά την οποία ο εγκέφαλος παθαίνει φλεγμονή, που μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή.

Δύο εβδομάδες μετά την μεταφορά της στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, συνειδητοποίησε ότι η μνήμη της είχε χαθεί. «Δεν βρισκόμουν στον καλύτερο χώρο, είχα παραισθήσεις και παραληρητικές αντιδράσεις, κάτι φυσιολογικό όταν έχεις αναπνευστήρα. Μπορεί να γελάσεις με αυτό, αλλά έλεγα ότι ο Φιλ Κόλινς ήταν ξάδελφός μου. Προφανώς και δεν είναι», είπε η ίδια η 43χρονη.

Με τον καιρό θυμήθηκε τα πρόσωπα της οικογένειάς της, αλλά μερικά σημαντικά γεγονότα της ζωής της, είχαν ξεθωριάσει εντελώς από τη μνήμη της. «Δεν μπορώ να θυμηθώ πως μου έκανε πρόταση γάμου, τον γάμο μου, όταν έμεινα έγκυος, την γέννηση των παιδιών μου, διακοπές με φίλους. Έχουν χαθεί όλα.

Το ίδιο όπως και γεγονότα σαν της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο σύζυγός μου με ενημέρωσε για το lockdown λόγω covid. Είναι φρικτό, δεν θα πω ψέματα. Βλέπω φωτογραφίες με μένα, αλλά δεν θυμάμαι να ήμουν εκεί», είπε η Claire.

Κλερ

Οι ιδικοί της είπαν ότι αν ήταν να επανέλθει η μνήμη της θα είχε συμβεί ήδη. «Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μου είναι πολύ πενιχρή. Βασίζομαι διαρκώς σε λίστες. Έχω πολύ περίεργα συμπτώματα. Θυμάμαι όταν βγήκα από το νοσοκομείο, λέγαμε ότι είμαι σαν σκύλος, αφού μπορούσα και μύριζα τα φάρμακά μου από την άλλη πλευρά του δωματίου».

Η Claire παρόλα αυτά συνεχίζει την εργασία της ως δημοσιογράφος. Σύμφωνα με το NHS, η εγκεφαλίτιδα μερικές φορές ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός και πονοκέφαλος. Στη συνέχεια εμφανίζονται πιο σοβαρά συμπτώματα, μέσα σε μερικές ώρες, ημέρες ή και εβδομάδες, όπως σύγχυση ή αποπροσανατολισμός, επιληπτικές κρίσεις ή σπασμοί, αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία ή απώλεια κίνησης σε ορισμένα μέρη του σώματος και απώλεια συνείδησης.