«Θερμό επεισόδιο» με Δένδια και Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία για casus belli και χωρικά ύδατα (vid)

Newsroom
«Θερμό επεισόδιο» με Δένδια και Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία για casus belli και χωρικά ύδατα (vid)
Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Όσλο, όπου είχε συνάντηση με τον Νορβηγό ομόλογό του, και μίλησε στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής για τα Ηνωμένα Έθνη και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία, για την επέκταση των χωρικών υδάτων και το casus belli.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, όλα έγιναν στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων όπου γινόταν ανοικτή συζήτηση με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε σε ρεπορτάζ του Mega, όταν ο Νίκος Δένδιας τελείωσε την ομιλία του, τότε ο Τούρκος πρέσβης σηκώθηκε και πήρε τον λόγο, αναφέροντας πως το casus belli είναι μία νόμιμη συνέπεια, επειδή σύμφωνα με την παραδοχή της Τουρκίας, η Ελλάδα παραβιάζει το status quo του Αιγαίου, ότι τα νησιά είναι παρανόμως στρατικοποιημένα, και ότι η Ελλάδα παρανόμως θέλει να επεκτείνει κατά 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα.

«Κύριε πρέσβη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, γιατί επιβεβαιώσατε όσα είπα στην ουσία. Αν μου επιτρέπετε να επαναλάβω, είπατε ότι είναι νόμιμο για την Τουρκία να εκδώσει μια απειλή πολέμου», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.

«Αν είστε διπλωμάτης θα το εκλάβω ότι το να διακόπτετε δεν είναι μέσα στους κανόνες επαφής. Ξεκινώ πάλι. Είπατε ανοιχτά σε κοινό και ευτυχώς είστε και στο διαδίκτυο, το ότι να απειλείτε με πόλεμο μια χώρα είναι νόμιμο, αλλά αν θυμάμαι σωστά από ότι έμαθα στο πανεπιστήμιο έχετε υπογράψει την Χάρτα του ΟΗΕ και αν θυμάμαι καλά αυτή το απαγορεύει», συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως η αμφισβήτηση της εφαρμογής της UNCLOS στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας. «Αυτό αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά της γειτονικής μας Τουρκίας» τόνισε πιο συγκεκριμένα.

Στηλιτεύοντας το casus belli που έχει διακηρύξει η Τουρκία από το 1995 εάν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με την UNCLOS, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η στάση αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί κατάφωρο παράδειγμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. «Παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της αποχής από την απειλή ή τη χρήση βίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών μεταξύ των εθνών. Επιπλέον, έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές στις οποίες έχει ιδρυθεί το ΝΑΤΟ» επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως η απόσυρση της απειλής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σημείωσε: «Επιπλέον, η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε ορισμένα νησιά που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από σχετικές διεθνείς συνθήκες. Αυτή η συμπεριφορά συνδυάζεται με την επεκτατική θεωρία της "Γαλάζιας Πατρίδας" της Τουρκίας. Μια θεωρία που διεκδικεί εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που ανήκουν στους γείτονές της».

Ως προς αυτό, ο Νίκος Δένδιας αντέταξε πως η UNCLOS, η οποία αντικατοπτρίζει επίσης το εθιμικό δίκαιο, προβλέπει σαφώς ότι τα νησιά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν πλήρες δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως κάθε άλλο χερσαίο έδαφος.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης για τη θαλάσσια οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως αποτελεί κατάφωρη περίπτωση παραβίασης αυτών των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας. «Η οριοθέτηση, σύμφωνα με την UNCLOS, πραγματοποιείται μόνο μεταξύ κρατών με απέναντι ή παρακείμενες ακτές» εξήγησε και σχολίασε ότι, ωστόσο, η Τουρκία και η Λιβύη δεν είναι κράτη με αντίθετες ή παρακείμενες ακτές. Δεν έχουν κοινά σύνορα, όπως είπε με σαφήνεια. «Οι διατάξεις αυτού του παράνομου Μνημονίου στερούν από τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένου του νησιού της Κρήτης – η Κρήτη είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με πληθυσμό 600.000 κατοίκους – τις θαλάσσιες ζώνες τους πέραν των 6 ναυτικών μιλίων. Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενέργεια αντιβαίνει σε κάθε έννοια γεωγραφίας, λογικής ή θαλάσσιας οριοθέτησης» υπογράμμισε.

Παράλληλα, επανέλαβε την προθυμία της Ελλάδος να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς που εκκρεμεί, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας. «Ελλείψει διμερούς συμφωνίας, να υποβάλλουμε τη διαφορά μας στο Δικαστήριο» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είπε πως η Ελλάδα βλέπει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου όλες οι χώρες, όλοι οι λαοί θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ειρήνη και ασφάλεια. Ειδικότερα, επισήμανε πως ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προωθεί ενεργά συνέργειες και περιφερειακές εταιρικές σχέσεις με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εντός του μεγάλου πλαισίου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με σημαντικούς εταίρους της περιοχής, που εκτείνονται από τα Βαλκάνια στη Μέση Ανατολή και από τη Βόρεια Αφρική στον Κόλπο. «Με βάση την κοινή αντίληψη του Δικαίου της Θάλασσας, επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία και με χώρες της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πολυμερείς μορφές συνεργασίας σε ευρύ πληθώρα τομέων που έχει συνάψει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τη φωνή και ενισχύει τις προσπάθειες όλων εκείνων που έχουν αφοσιωθεί να διαφυλάξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. «Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στις πολλές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη γειτονιά μας» διαμήνυσε.

Εν συνεχεία, τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένα παραδοσιακό ναυτικό έθνος. «Η ελληνική ακτογραμμή της ηπειρωτικής χώρας, μαζί με την ακτογραμμή των νησιών μας, είναι σχεδόν 16.000 χλμ. Είναι περίπου κάτι σαν την ακτογραμμή της Αφρικής, λίγο λιγότερο. Και τα ελληνικά νησιά αποτελούν περίπου το 1/3 της εθνικής επικράτειας της Ελλάδας» σκιαγράφησε.

Προτάσσοντας ως βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο και τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο.

Τέλος, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει πρόσφατα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος στη Δυτική Ελλάδα και «επιφυλάσσεται, φυσικά, του δικαιώματός της να την επεκτείνει και σε άλλα σημεία της επικράτειάς της». Επίσης, σημείωσε πως έχει προχωρήσει σε κλείσιμο κόλπων και στη χάραξη ευθειών γραμμών βάσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS.