Μπλόφα ή πολεμική σύρραξη; Η Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία και ο πλανήτης αγωνιά (vid)

Newsroom
Μπλόφα ή πολεμική σύρραξη; Η Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία και ο πλανήτης αγωνιά (vid)
Μπήκαμε στο κρίσιμο 48ωρο και όλος ο πλανήτης έχει το βλέμμα στην Ουκρανία, στην οποία απειλεί οτι θα εισβάλει η Ρωσία.

Κόκκινο... Αυτό είναι το χρώμα που χτυπάει αυτές τις μέρες στην Ουκρανία λόγω των απειλών της Ρωσίας περί εισβολής. Σε επίπεδο στρατιωτικών προετοιμασιών, διπλωματικών επαφών, αλλά και αγωνίας σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη που το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει είναι μία πολεμική σύρραξη στην πόρτα του.

Θα κάνει πράξη τις απειλές της η Ρωσία; Θα αποδειχθεί μπλόφα του ή θα επικρατήσει η λογική μέσω της διπλωματίας και αμφότεροι θα κάνουν ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αποφευχθεί ένας πόλεμος που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των τεράστιας δύναμης των Ρώσων, αλλά και των χωρών που θα εμπλακούν ως σύμμαχοι της Ουκρανίας.

Ο ασφυκτικός κλοιός

Η Ρωσία τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Ουκρανία, εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει στα σύνορα των δύο χωρών.

Το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού δεν υπάρχει, καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει απειλήσει σχετικά, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα αγωνιώδες τηλεοπτικό διάγγελμα ανέφερε, χθες, ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία εντός του επόμενου 48ώρου.
Μάλιστα ως απάντηση, οι Ουκρανοί διεξάγουν και αυτοί στρατιωτικές ασκήσεις που ολοκληρώνονται και αυτές στις 20/2, την ημέρα δηλαδή που τελειώνουν και οι Ρωσικές.

Ο Καναδάς χορηγεί νέο δάνειο, στέλνει όπλα και πυρομαχικά

Ο Καναδάς θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα της χορηγήσει νέο δάνειο 500 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (347 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Είναι η πρώτη φορά που η Οτάβα ανακοινώνει πως στέλνει θανατηφόρο στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Τα είδη που θα παραδοθούν στο Κίεβο έχουν αξία 7,8 εκατ. καναδικών δολαρίων, διευκρίνισε ο Τζάστιν Τριντό.

«Σκοπός της υποστήριξης αυτής του Καναδά και των άλλων εταίρων μας είναι να αποτραπεί η Ρωσία να συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο καναδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πάντως ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της αφιερωμένη στην κρίση των κομβόι εναντίον των υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που συνταράσσει τη χώρα της βόρειας Αμερικής εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Καναδάς είχε ήδη χορηγήσει δάνειο 120 εκατ. καναδικών δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.
Δυτικές κυβερνήσεις και η Μόσχα έκαναν λόγο χθες Δευτέρα περί πιθανότητας διπλωματικής λύσης για την αποτροπή του κινδύνου ρωσοουκρανικού πολέμου, με τις ΗΠΑ να σημειώνουν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει λάβει την «οριστική απόφαση» να διατάξει εισβολή.

Με φόντο την μεγάλη αύξηση των εντάσεων, η Ουάσινγκτον υποβάθμισε πάντως τις ελπίδες αυτές, ερίζοντας ότι η Μόσχα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα στρατιωτικά της μέσα στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 στρατιώτες εδώ κι εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες να φύγουν

Οι αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως, αναφέρει οδηγία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, επικαλούμενο τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες.

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.