Διαθέσιμη εντός του 2022 εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο

Newsroom
Διαθέσιμη εντός του 2022 εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο
Πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως με 97,5% ευαισθησία (ανιχνεύει δηλαδή 97,5 από τους 100 ασθενείς που θα έχουν καρκίνο) και 99,0% ειδικότητα (μόνο 1 στους 100 εξεταζόμενους θα βγει θετικός ενώ δεν έχει καρκίνο).

Η εξέταση, η οποία διενεργείται ετησίως, βασίζεται στην ανάλυση συγκεκριμένων βιοδεικτών που «μετρούν» την απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) και την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα. Η διατάραξη της απόπτωσης και η αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης στα κύτταρα σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη καρκίνου. Έτσι, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει εάν αναπτύσσεται καρκίνος κάπου στο σώμα του εξεταζόμενου.

Την εξέταση φέρνει στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών της η GeneKor Ιατρική ΑΕ και θα είναι διαθέσιμη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως με 97,5% ευαισθησία (ανιχνεύει δηλαδή 97,5 από τους 100 ασθενείς που θα έχουν καρκίνο) και 99,0% ειδικότητα (μόνο 1 στους 100 εξεταζόμενους θα βγει θετικός ενώ δεν έχει καρκίνο). Όλοι οι εξεταζόμενοι που θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα (στατιστικά περίπου το 2-3% των εξεταζόμενων) θα επιβεβαιώνουν τη διάγνωσή τους με απεικονιστική μέθοδο PET/CT. Στους υπόλοιπους η εξέταση θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, αναφέρει το insider.gr.

Το κόστος της στην Ελλάδα δεν θα ξεπερνάει τα 250 ευρώ, ενώ η εταιρεία ευελπιστεί ότι το Υπουργείο Υγείας θα αντιληφθεί το όφελος από μια τέτοια εξέταση, τόσο στο επίπεδο της ποιότητας ζωής των ασφαλισμένων όσο και στο επίπεδο των οικονομικών της υγείας και σύντομα θα καλύπτει το κόστος της.

«Θα μπορούμε να κάνουμε διάγνωση καρκίνου σε σχεδόν προ-συμπτωματικό στάδιο»

«Η επιστήμη και η διαθέσιμη τεχνολογία σήμερα μας δίνει μια εκπληκτική ευκαιρία. Να μπορούμε να κάνουμε διάγνωση καρκίνου σε σχεδόν προ-συμπτωματικό στάδιο. Αυτό θα μας δώσει ένα τεράστιο προβάδισμα σε αυτή την έως τώρα άνιση μάχη κατά του καρκίνου. Εμείς στη GeneKor είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης παρέχοντας πολύτιμα εργαλεία στη φαρέτρα των ιατρών», δηλώνει στο Insider, ο Νικόλαος Τσούλος, MBA Βιοχημικός & Διευθύνων Σύμβουλος, Genekor Medical S.A.

Η GeneKor Ιατρική ΑΕ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2007 και δραστηριοποιείται στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής. Αρχικά εστίαζε στον κλάδο της Μοριακής Ογκολογίας, αναπτύσσοντας καινοτόμες εξετάσεις που σκοπό έχουν τόσο στην διάγνωση του κληρονομούμενου καρκίνου όσο και στην επιλογή της καταλληλότερης στοχευμένης θεραπείας των ασθενών. Εφάρμοσε πρώτη στην Ελλάδα και μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη τεχνολογία επόμενης γενιάς για την ανάλυση γονιδίων. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την ανάλυση πολλών γονιδίων ταυτόχρονα και με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει εξετάσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη διαχείριση ασθενών στην Ογκολογία αλλά και σε άλλες ειδικότητες, όπως η Καρδιολογία και η Νευρολογία, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα στη διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση των νόσων αυτών.

Η GeneKor είναι μια ανερχόμενη πολυεθνική εταιρεία που διαθέτει σήμερα θυγατρικές στην Τουρκία και τη Ρουμανία και αναπτύσσει ένα δίκτυο αποκλειστικών διανομέων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, καλύπτοντας όλη τη Μέση Ανατολή και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βρίσκεται ήδη στη διαδικασία δημιουργίας θυγατρικής εταιρίας της στη Λετονία, ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες της και στη Λιθουανία και την Εσθονία.

Το 2021 κατάφερε να παράγει έναν κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 12.000.000 ευρώ και με κέρδη που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ, ενώ επενδύει τόσο στη συνεχή αύξηση του γεωγραφικού της «αποτυπώματος» όσο και στην ανάπτυξη νέων εξετάσεων και στρατηγικών συνεργασιών.