Ricky Rule: Ο τρομακτικός κανόνας του NFL που επιτρέπει το τράβηγμα μαλλιών

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Ricky Rule: Ο τρομακτικός κανόνας του NFL που επιτρέπει το τράβηγμα μαλλιών
Με τον τελικό του Super Bowl να προσελκύει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον πλανήτη, ρίχνουμε μια ματιά στον - ίσως - πιο τρομακτικό κανονισμό του NFL.

Όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, έτσι και φέτος, ο τελικός του Super Bowl κέντρισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Εκτός, όμως, από το συγκλονιστικό ματς των Los Angeles Rams και των Cincinnati Bengals, είδαμε και ένα θεαματικό σόου ημιχρόνου με τους Dr. Dre, Έμινεμ, Κέντρικ Λαμάρ, Μέρι Τζ. Μπλάιτζ και Snoop Dogg να βάζουν «φωτιά» στο SoFi Stadium της Καλιφόρνια.

Μιας και το NFL, έστω και για λίγο, μπήκε ξανά στη ζωή μας είπαμε να ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στον - ίσως - πιο τρομακτικό κανόνα του παιχνιδιού. Κι αυτός έχει να κάνει με το τράβηγμα μαλλιών. Βλέπετε, στο αμερικανικό ποδόσφαιρο είναι απολύτως νόμιμο κάποιος αμυντικός να τραβήξει τα μαλλιά ενός επιτιθέμενου που κρατά τη μπάλα, προκειμένου να τον σταματήσει.

Ο «Ricky Rule», όπως ονομάζεται ο συγκεκριμένος κανονισμός, τέθηκε σε ισχύ το 2003 και ουσιαστικά θεωρεί το μαλλί ενός παίκτη ως προέκταση της φανέλας του. Έτσι, ένας αμυντικός μπορεί να σταματήσει κάποιον υποτιθέμενο, τραβώντας του το μαλλί που εξέχει από το κράνος του, όπως ακριβώς θα έκανε και με τη φανέλα του.

Τράβηγμα μαλλιού

Για χρόνια το NFL δεν ήθελε να πάρει κάποια επίσημη θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αναγκάστηκε όταν ο πρώην παίκτης του αθλήματος Ricky Williams, δέχθηκε δύο φάουλ στο ίδιο παιχνίδι από αμυντικούς, οι οποίοι τράβηξαν τις τζίβες του. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και και σε έναν από τους πιο διάσημους παίκτες του πρωταθλήματος τότε, του Troy Palamalu, ο οποίος έγινε γνωστός για το χαρακτηριστικό μαλλί του.

Τράβηγμα μαλλιού

Το τάκλιν που δέχθηκε ο Palamalu, ανάγκασε αρκετούς αθλητικούς δημοσιογράφους εκείνη την εποχή να ασχοληθούν με την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου κανονισμού του NFL, μιας και τραβώντας το μαλλί κάποιου, μπορεί να προκύψει κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που θεατές του αμερικανικού ποδοσφαίρου έχουν γίνει μάρτυρες «ξεριζώματος» ολόκληρης τούφας μαλλιού. Δεν θα θέλαμε να ξέρουμε πόσο μπορεί να πόνεσε αυτό.

Τράβηγμα μαλλιού

Το 2018 το θέμα του τραβήγματος μαλλιού έπεσε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων της ομοσπονδίας, προκειμένου να απαγορευτεί ο συγκεκριμένος κανόνας (όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα ομαδικά σπορ), ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη. Κάπως έτσι, όσοι αθλητές επιλέγουν να εμφανιστούν στα γήπεδα του NFL με μακριά μαλλιά, που εξέχουν από το κράνος τους, γνωρίζουν από πριν πως ξεκινούν με ένα μεγάλο ντισαβαντάζ.